Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: Колко са вашите загуби през зима(2014-2015)

Гласували
180. Не можете да гласувате в тази анкета
  • 0%

91 50.56%
  • 10%

50 27.78%
  • 20%

16 8.89%
  • 30%

11 6.11%
  • 40%

6 3.33%
  • 50%

3 1.67%
  • 60%

2 1.11%
  • 70%

0 0%
  • 80%

0 0%
  • 90%

0 0%
  • 100%

1 0.56%
Страница 11 от 12 ПърваПърва ... 9101112 ПоследнаПоследна
Резултати от 101 до 110 от общо 111
    Цитат Първоначално публикувано от Камен Крумов Виж публикацията
    Любопитно ми е, колеги, каква според Вас трябва да бъде нормалната зимна смъртност в %?
    0 %. Кражби, урагани и нападения от животни не са "нормална зимна смъртност". Мършата трябва да се премахне още през есента. Лично мнение.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Мършата трябва да се премахне още през есента. Лично мнение.
    На кое семейство трябва да се каже, че е мърша? Някаква мижава отводка, която ще изкара зимата и напролет ще е най - доброто семейство или на семейство бъкано с пчели на което до декември ще му измрат повече от половината пчели и март едва ще диша?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това с мършата е спорен въпрос дали трябва да се чисти през есента или не. Според моя личен опит семейства на 3 рамки могат да презимуват успешно, ако са в топъл полистиренен или фибранов нуклеус и добре са заредени с инвертиран сироп през есента. Вярно е, че през пролетта са по-слаби от останалите, но какво от това. Такива семейства пропускат рапицата и акацията, но носят много мед от липата и слънчогледа. Освен това има и друга екстра - по всяко едно време през зимата и пролетта пчеларя разполага с РЕЗЕРВНИ МАЙКИ. Нали осъзнавате колко важно е това за другите по-силни семейства, ако нещо се случи с майката им.

Има и още една много голяма екстра, за която дори и не сте се замисляли - такива слаби и бавно-развиващи се семейства имат много по-малка склонност да изпадат в роево настроение през април и май, а юни ги поемат главните паши и това е. Като цяло пчеларя си има по-малко проблеми с тях по време на роевия период, а в края на годината има почти същите добиви като от останалите семейства.

Жертването на акацията на пръв поглед боли, но я си кажете честно кога сте имали късмета да я хванете цялата? Може би веднъж на 5 години?

Слънчо, написах мърша, а не нуклеус или отводка. Семейство, което през пролетта е било 2 пъти по-силно от колкото през есента си е мърша от всякъде. Щом за цял сезон не е могло да се развие, как очакваш да оцелее през зимата.

А що се отнася за резервните майки, има си начини за зазимяване на такива.

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Под мърша според мен се разбира семейство което цял сезон въпреки пашите не е могло да стане нормално семейство. Късна отводка на 3-4 рамки не е мърша ,и презимува успешно без значение в какъв кошер е ,по важно как е подготвена от пчеларя.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако под мърша разбирате некачествена майка в стил ДоцентПетровка или Кисовка, такива трябва да се избиват още щом ги видите от километър разстояние. Не е необходимо да чакате зимата и да зазимявате с такива.

Специално за Кисов вече знам защо неговите майки са най-некачествените в цяла България. Ами той ги простудява - като се започне с прехвърлянето на личниките (нощем на отрицателни температури) и местенето на пити с пило за отводки (където пробутва пити с пило колкото цигарена кутия) и се стигне до отглеждането в малки студени оплодни сандъчета с по 1 шепа пчели - въобще всичко се прави претупано и в разрез с всякакви изисквания за добър температурен режим на бъдещата майка/отводка. След това ги пробутва на хората, възползвайки се от монополното си право. При пчеларите майките едвам изкарват сезона - обикновенно пчелите правят самосмяна, или ако не я направят - майките през зимата или през пролетта спират да снасят. И всичко това ако семействата не умрат от нозематоза, което се случа в над 50% от случаите.

Когато някой потърпевш се опита да направи рекламация, веднага бива оплюван какъв некадърник е и как не е придал правилно майките или не е гледал правилно отводките. Тази песен от години я пеят доцента и Кисов и ми е много чудно как номера продължава да минава и до ден днешен.

ПС: Това по действителни случаи, разказвани ми не от един, а от много пчелари.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Матеев ,думите ти са самата истина .Имам впечатления от негов последовател .Явно работят по един и същ тертип.Толква точно описание ,все едно сме купували от едно и също място.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    При мен и баща ми - 0% .
    Ако , искайте вярвайте , ако ли не .
    Ваша воля .

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    При мен и баща ми - 0% .
    Ваша воля .
    ЕТО ТОВА Е НОРМАЛНА ЗИМНА СМЪРТНОСТ ! SO, I BELIEVE!!!

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    При мен и баща ми - 0% .
    Ваша воля .
    Защо да не ти се вярва? С години съм ги изкарвал на 0%, докато не започнаха да измират като мухи. Викай "да пази Господ", че това, което се вихри ту тук, ту там не е много добро. При нас, като че ли мина, но днес говорих с една пчеларка и всичко и е на 0.

Страница 11 от 12 ПърваПърва ... 9101112 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •