Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 81 ПърваПърва ... 456781656 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 807
    stonit не знам чии майки са най-добри. Преди години съм купувал от Апиакта и бях много доволен. Относно тези на Павлови мога да споделя личния си опит. Август 2009г. един приятел си купил майка от тях защото мислел, че семейството му е търтовка. Като отишъл да я придава, намерил млада работеща майка и тази нямало какво да я прави и ми я даде да направя отводка за да не я изхвърли. Отводката въобще не се разви и затова я обединих със семейство с по-стара майка. Пчелите избраха старата. Тази пролет (м. Май) нямах мои млади майки и купих 2 от Павлови за да не гоня роеве. Когато ги придадох, стана ясно, че ми трябват доста повече. Направих отводки по принуда и ги оставих да си произведат свищеви майки, с идеята после да ги тествам и на есен да подсилвам с тях. Какво се случи. Отводките със свищеви майки зазимих на корпус и магазин и на 2 корпуса. Тези с майките от Павлови, на 2 пъти им помагах с запечатано пило. На 25.09.2010г покриваха по 5 рамки. На 16.10.2010г. в техните кошери имаше само десетки оси. От 3 бр. майки няма как да съдя за цяло производство, но лично аз повече никога няма да си купя майка от Павлови.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Аз си произвеждам майките с подрязване на питата. За мен този метод макар и принудителен се доближава до естествения и майките са с относително добри качества. Подрязването винаги на яйца,така се контролира процеса.Удобен метод за средно голям пчелин.

Определено от най-голямо значение за качеството на майките е температурата, храната и количеството пчели.
    Дали ще е с подрязване или с пренасяне на личинки
    като се спазят някои ''правила'' голяма разлика в качествата на майките не мисля, че има.
    Дори и да има тя е трудно забележима тъй като има и други фактори влияещи...

Според вас след колко време може да се установи качеството на една майка? За месец два може само да се предполага. Според мен трябва да е минала поне година.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Аз мисля, че една майка трябва да изкара две главни паши(това го пише и в някои книги) за да се "изяви" в пълна степен и тогава да се дава преценка.
    Working....

Ако майката е придадена след акацията и не успее да развие семейството до края на сезона(при мен пашите са -рапица,акация,липа,слънчог ед и ливадна),а все трябва да и се помага,дали ще иззимува успешно и да я чакам ли и през следващия сезон?

Наблюдател
    Регистриран
    11.10.2010
    Аз съм копувал майки от доста производители и мога да ги степенувам ( по мое скромно мнение)Ловеч (неизвесно кои майкопроизводител)Кисьови, Павлови,Марин Маринов и Доцента (най - лоши бяха майките от ЛОвеч а най - добри от Доцента, по мое скромно мнение)

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    А кой е Доцента ??? А Марин Маринов ???
    Working....

Наблюдател
    Регистриран
    11.10.2010
    Д.цт Пламен Петров - шеф на развъдната асоциация в БГ. А Марин Маринов е майкопроизводител ( мисля че беше майкопроизводител за 2008.г )

Според мен е добре да не се прибързва , изчакайте до другата година и тогава преценете.При мен тази година след самосмяна майката започна да залага по 2-5 яйца в килийка и според мненията трябваше да я затрия , да ама не след седмица всичко си дойде на мястото и майката започна да осеменява съвсем читаво.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

ANIBAL
    Guest
    Здравейте на всички вас!
    Имам още какво да кажа.Сега по темата.Няма и съмнение,че майки се произвеждат само за добро.Въпреки различните резултати.Имам чувството ,че всички си имате своята истина.Знам,че е така.Сега относно моите свищеви.Когато те се отглеждат семействата имат вече пило и майките са възприели растежа на кошера.Семейството е започнало да излиза от критичната фаза.Подмора е вече преодолян.Тогава пчелите са изключително съсредоточени във грижите за работническото пило.Тогава то е предимно такова.За мен това е от голямо значение,защото Необходимия материал е налице вече в достатъчно количество.Майките още не са започнали да се изморяват и бързат да осеменят още площи от питата.Яйцата ,за които колегата Скутелатор говори са предимно едри.Аз лично не съм мерил нито едно ,но предполагам,че е допустим извода ми.Храната е също в изобилие.Кошерите се подготвят и подхранват предварително.Всички го правим в този период или почти всички.Прашеца трябва да е поне две пити.Има и преместване на точно тези пити към кълбото рано пролетта.Когато се отвори първа възможност.При мен за радост е доста рано.През средата на февруари.Тогава има вече цъфнал минзухар.На припекливите места.Пчелите сериозно се дразнят от него.Това допринася за повдигане на ентусиазма в семейството.Това е в общи линии картината.Тогава Се прави преценка за състоянието на семействата.По това аз съдя и за качеството на майките.За старта който правят.Не ми трябват научни догатки за да реша правилно.В този период най-добре се преценя ксачеството на генетичния материал.Тогава и старите майки се държат като млади ,защото не са още изтощени.Както Скутелатор посочи се гледа за Пропуски в пилото.Но през този период пропуски има ,защото пресния прашец се складира много близо до пилото и затова тези килийки са празни.Аз просто гледам ,то да е на по-големи концентрични кръгове. За мен това е показател за отлична майка.Никакви генетични линии Не са в правилника на процеса.Не могат и да бъдат в този период.Единствено линията на търтеите е важна.За мен тя е пресечната улица на селекцията.Само те отклоняват моята посока на генезиса.Те са перото на промяната.Не знам колко е неправилно това ,но знам колко е правилно.Правилно е защото когато си избрал подходяща майка за мъжки индивиди,Може да я ползваш само един сезон.За другия трябва друга.Така се избягва смесване на кръвта и грешките са поправими.Въпрреки ,че и тогава не е изключено кръво смешение.Но аз разчитам само на логиката.Защо съм избрал този период?Вече споменах част от моята логика.Майките са още отпочинали от зимния покой.Тогава и пчелите са доста спрямо пилото .Още не са започнали да подменят презимувалите пчели.Пропорцията е отлична.Трябва да кажа,че този метод не е толкова продуктивен спрямо други.Но за сметка на това е много конкурентен.И доста ефективен икономически.Има се възможност за пчеларстване с две майки.Но също ще спомена ,че иска значителни грижи за изравняване на семействата,които ще бъдат използвани за медосбор.Основното предимство на метода е,че се разполага с млада майка в толкова ранен период.Това е ресурс ,който може да се използва по различен начин.Това е и предимството.Тогава има нужда всеки от такива.Аз лично произвеждам максимално две майки от такива семейства.Понякога младите майки излизат под формата на рой.Независимо от ранния период.Това е поведение само при самосмяна.Няма да се коментира това сега.Може по-късно.Искам да коментираме какво различава свищевата от другите майки.Според мен нищо.Че било яйцето малко.Как го измерихте бе.Че не била яла млечице достатъчно.Как го измерихте бе.Че била малка.или грозна .Така значи .Че бил периода неподходящ.От къде знаете бе.Че имало много нектар и прашец в природата.Така значи .А като наливаме сироп през есента и това ли е липса на нектар?И тогава май е неподходящ периода.А точно снощи имах разговор с едно младо момче.То сподели за оплождане на майка преди два дни.Как ви звучи това.Ех, колеги .Всичко е човешка направа.Искам тези които имат елитни майки да кажат дали имат точно сега пило.А тази оплодената Определено ще осемени поне две- три рамки.А...,че то не се било облетяло това пило?То и нямало мастно тяло.Не му е необходимо това тяло.Тези пчели изобщо не са работили.Накрая ще ви кажа-Може и да греша в някои неща,но не смятам ,че когато дискутираме се казват всички неща.Аз имам наистина Впечатлението за недоизказани теории.Моята много от вас са я чели.Сега съвсем плахо ще я поднеса, но на порции.Има и въпроси които ще ми бъдат зададени.Например за смисъла за това начинание.Защото Оцеляването има по-голяма стойност от генетиката.Става въпрос за чисто физическо оцеляване.За спасяването на цели семейства.Дали някой производител на майки ще ми свърши работа през март?Или ще вдига рамене и ще вика -ела когато са съзрели майките
    .А стреса е голям.Нали и за него ставаше въпрос.Този метод -С Йентеров апарат.Нима няма стрес в него?Да затвориш майка в пластмасов съд и да си мислиш,че я лъжеш?Това е чиста заблуда.Просто ти я принуждаваш да осемени неприсъщи за нея отвори.Само защото го прави някой си Да не споменаваме имена.И след това да се говори за успех?Че и аз ги принуждавам,но имат избор.И те го правят.Да, има и аномалии.За тях ги има навсякъде.Аз не съм единствиния,който е проумял,че има прогресивни технологии.Защото възможносттите на тези нежни същества -майките са ограничени и не могат да задоволят нашите изисквания.Имам да ви дам един пример-Ето например една майка италианка осеменява през месец мартТри пити с пило .Но семейството заема само две.Какво ще се случи тогава през този период с толкова продуктивни майки.Ако това е вярно изобщо.Ако това е възможно изобщо.Променливото време ще простуди това излишно пило.И ето ти малко болест.Може и примера да не е удачен,но отразява един момент на пчелите.
    Не искам спорове ,а въпроси и ако има някой със още идеи нека да коментира както трябва,не с ирония.А със разсъждения.И моля ви, частта от генетическа гледна точка нека се представя като практика, не като писание.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Нека опростим малко нещата.Пчелите в природата по кое време и при какви условия си сменят майката? Всеки знае кога...
    kosta zhelev ако при производството ти на тези ранни майки ги има тия фактори независимо, че са свищеви би трябвало да имат относително добри качества.При теб, кога най-рано са ти правили самосмяна или са пускали роеви маточници?
    Всички теории и практики се доближават(подражават) около това,което се случва в природата и няма как да е иначе.Пчелите сами ''избират'' примерно коя майка да оставят или маточник и кога е дошло времето за смяна. Човешката намеса(принудителната) по един или друг начин им нарушава естественото развитие,а от там и на качеството.При положение, че пчеларя е спазил необходимите условия макар и принудителна да е намесата, както споменах в по-горния пост едва ли може на практика да се различат качествата на майките, примерно от самосмяна и свищевите.

Страница 6 от 81 ПърваПърва ... 456781656 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •