[quote="jonny"]Вчера си дойдох от морето - 10 дни ме нямаше и днес направих основен преглед на отводките да се види какво е положението. На единия кошер сложихме втори корпус с основи за градене - той е добре изъплнен с пчели, но има и много запечатано и люпещо се пило добре е работила майката. На другия му сложихме още една основа за градене в първия корпус за да станат до 10 рамки, тази отводка е малко по слабичка. Но очаквам до 10 юли да почне липата при мен която е основната паша по това време. Сега продължавам да подхранвам със захарен сироп през ден.

Колеги, аз пак да споделя с вас какво е състоянието до момента на моите отводки. А пък вие си кажете мнението.
Вчера 17.07. ги отворих за преглед, след като в понеделник 11.07. сложих и втория корпус с восъчни основи на кошера дето поизоставаше.
Да уточня че от 08.07. до момента и все още продължава цъфтежа на липата в моя район /извън града/, който е с много големи масиви от липа.
Като отворих кошера на който по рано му бях поставил втори корпус с 10 восъчни основи, напълно изградени са 6 бр. а други 2 само от едната страна.
Но ми прави впечатление че само в средната рамка която изградиха първа и беше осеменена от майката /установено при бърз междинен преглед/има разновъстрастово пило. Всички други изградени пити са пълни с нектар плътно, някой за започнали да ги запечатват. Като погледна през пролуките на втория корпус всички междурамия са пълни плътно с пчели.
При втория кошер от 11.07. до сега са изградени 3 пълни пити и 2 непълни като в средната изградена основа има голям венец от нектар и в долната половина има снесени яйца, на другите изградени също са започнали да ги пълнят с нектар цялостно. Няма пило или яйца.
И при двата кошера поразместих крайните основи по към питите с пило и яйца.
Моля кажете си мнението - добре ли се развиват до сега отводките ми и дали е правилно. Какво ще следва да правя, ако изградят и горния корпус и го понапълнят с нектар.
Може би до 2-3 дни ще премине липата, но пък започват да цъфтят малините около мен и ливадите.