От миналата година ми бе останал малко сироп, бе с тимол. Преди седмица го пробвах на вкус и да ви кажа вкусът му бе все едно вчера съм забъркал сиропа.
От миналата година ми бе останал малко сироп, бе с тимол. Преди седмица го пробвах на вкус и да ви кажа вкусът му бе все едно вчера съм забъркал сиропа.
Ха-ха ..... при мене пък от 4 дена тече експеримент, при който исках да си изясня времето на вкисване на сиропа. Забърках в няколко чаши сироп с концентрация 10%, 20%, 30%, 40%, 50%, 55%, 60%, 65% и 70%. Наредих чашите в редица, залепих им етикети и всяка една сутрин ги помирисвам и опитвам сиропа в тях на вкус.
Вкисване все още няма, но сиропа в чашите с концентрация 65% и 70% започна да се взахарява още на втория ден. Образува се захарна коричка на повърхноста и всяка една сутрин я разчупвам. Освен това сиропа в тези две чаши си загуби и прозрачноста - явно текат процеси на взахаряване и в самия обем.
Сиропа с гъстота 60% все още си стои прозрачен, но на 4-тия ден на повърхноста му се появиха първи признаци на плуващи леко взахарени области. Всички останали сиропи с по-ниска гъстота все още си стоят прозрачни и няма никакви признаци на взахаряване.
Та в резултат на моя експеримент се разби още един пчеларски мит. Всички предполагам вече че знаят, че сиропи над 67% НЕ СЕ ВКИСВАТ, но взахаряването в тях ги прави практически непригодни за хранене на пчелите. Става въпрос за неинвертирани сиропи. При това положение ми е малко чудно как някои пчелари-професионалисти твърдят, че хранят с много гъсти сиропи.
От моя експеримент си пролича, че най-гъстия сироп, подходящ за хранене на пчелите, е 60%. При това такава гъстотя е възможна само ако има сигурност, че пчелите ще го вземат за ден-два. Ако трябва да се застои на пчелина една седмица, то тогава гъстотата трябва да е 55% или по-малко. При такава ниска гъстота обаче ще има склонност към вкисване, и тука пак се намесва вече любимият на всички ТИМОЛ.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))