Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 18 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 175
    Автор
    Регистриран
    31.03.2015
    Пчеларски район
    плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Имах шанса да се запозная с проф. Вълчовски в Добрич, както и да си поговоря с него на тема какви заболявания по пчелите има в България. И научих нещо, което ме шокира. Да, в България има заболявания по пчелите и той е правил над 1000 изследвания на образци от различни региони. Основното количество проби му е предоставяно от Майкоразвъдната организация на доц. Пламен Петров. В момента в който са започнали да излизат положителните проби за Нозема Церане и за още 2-3 опасни вируса, доцента от Пловдив се е скарал с Проф. Вълчовски. Доцента е искал всичко да се пази в тайна, а професора не е бил съгласен. Накратко - случая се е потулил от доц. Пламен Петров и той е престанал да изпраща проби на проф. Вълчовски.

И такааа ..........
    Част от майкопроизводителите имат по пчелините си НОЗЕМА ЦЕРАНЕ, както и 2-3 много опасни вируси, но всичко това СЕ ПАЗИ В ТАЙНА. Нещо повече - тези майкопроизводители се знаят помежду си кои са, но вместо да се оттеглят от бизнеса докато се излекуват, те УМИШЛЕНО ПРОДАВАТ ЗАРАЗЕНИ МАЙКИ И ОТВОДКИ. Това си е направо ПРЕСТЪПЛЕНИЕ - да знаеш че си болен и въпреки това УМИШЛЕНО ДА ЗАРАЗЯВАШ СВОИТЕ КЛИЕНТИ. И на тези клиенти им се заразяват целите пчелини и след това те имат 30, 50 или дори 100% СМЪРТНОСТ !!! И тези клиенти фалират и си провалят бизнеса, семейството и целия живот. Някои от тези клиенти дори се самоубиват (знаете за случая). И сега вече имаме доказателства, че всичко това се прави УМИШЛЕНО от майкопроизводители с болна психика и престъпни помисли!!! Чак не мога да повярвам що за изроди могат да го направят това ...........

Историята има и продължение, което е още по-шокиращо .......

Първо доц. Пламен Петров СПИРА ДА ДАВА ОБРАЗЦИ за изследване и така ПОТУЛВА СЛУЧАЯ !!! Болестите, които най-вероятно той ги е натресъл на майкопроизводителите, ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ !!! След като вижда това, проф. Вълчовски написва един доклад за случая и го внася в МЗХ - Дирекция "Животновъдство". Нормалната реакция на министерството трябваше да е да спази законите, а в тях пише че трябва да се отнеме лиценза на заразените майкопроизводители. Някой от вас да е чул за отнет лиценз на някого? Не е чул и няма да чуе, защото МЗХ също ПОТУЛВА СЛУЧАЯ !!! И към днешна дата доц. Пламен Петров и болните му майкопроизводители (не ги знам кои са и колко са) продължават да си имат лиценз и ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЗАРАЗЯВАТ все повече и повече пчелини в България .........

Ха-ха ...... миналото лято дори си разрешиха в закона да използват антибиотици (те сами си пишат законите), като с това си дадоха право да влошат и без това вече тежкото положение в страната. С тези антибиотици само подтискат развитието на заразите и предизвикват резистентност към болестотворните агенти, като ги правят още по-здрави и още по-устойчиви. И после техните майки и отводки отиват при простосмъртните пчелари, които нямат право да използват антибиотици, и болестите пламват с пълна сила. И това е така поне от 3-4 години .....
    Здравейте не обичам да пиша, защото нямам време .Как ще излекуваме кошерите? Евентуално с моя псевдоним. Проф. Гургулова прави същите изследвания, събира пчели от цялата страна. Поздрави МУХОЗОЛ пръв приятел на пчеларя.

Автор
    Регистриран
    31.03.2015
    Пчеларски район
    плевен
    Здравейте прочетох всичко по темата .Прочетох и какво от това обсъждате СУЛЮ и ПУЛЮ и какво от това те си правят ПАРИ на наш гръб.Как ще излекуваме кошерите.С Ф-Б не може за ВИРУСИ няма.И накрая остава МУХОЗОЛ ?Нека да разпечатаме анализите и та ги раздадем на всички стари и консервативни пчелари .Трябва да ги уплашим и може би ще се оправим или да чакаме да умрат пчелите на мардите

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    От известно време се чудя как да ви го кажа. На мен резултатите от изследването ми изглеждат прекалено розови и оптимистични. Така както е представено, България е едва ли не някакъв оазис по отношение на ветеринарния статус на пчелните семейства. На мен ми изглежда че данните са манипулирани и много от гадните истини са премълчани и е казано само това, което общественността вече знае и няма как да бъде скрито ( всички отдавна знаят за наличието и мащабите на разпространеието на Нозематоза у нас, както и за някои двата вируса, единия свързан със нивата на вароатоза, другия - и с нозема).
    Нивата на нозематоза би трябвало да предполагат наличие и високи нива на други вируси ( Нозема Ц е симптом на заболяване, а не причина!), а нивата на DWV (свързан с наличието на вароа) - наличието и на други болестотворни бактерии.

Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Значи всеки си прави каквото иска, като у нас, само с тази разлика, че ветеринарите им не спят.
    Сетих се, че е добре да разсея погрешното схващане, породено от неточности в изказването ми, относно хаоса в развъдната дейност в другите държави. Да, има и такива, в които нищо не се прави и всичко е оставено на произвола и инициативността на отделни пчелари (като в UK).
    В нормалните държави всеки пчеловъд или развъдна група е правилно да бъде разглеждан като отделна развъдна асоциация от български тип.
    Всеки пчеловъд си има свой собствен код.
    Там където развъдната дейност е организирана и силно залегнала в начина на пчеларстване, наред със тези използвани единствено за лична употреба съществуват и общодостъпни ИЗОЛИРАНИ оплодни пунктове ( за обществена употреба), където всеки който иска, или който бъде поканен ( взависимост от устава на оплодния пункт), стига да отговаря на ветеринарните изисквания за достъп, би могъл да си закара част от нуклеусите дори и той самия да е от друга държава.
    За какво служи кода на пчеловъда? - ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА РОДОСЛОВИЕТО. напр:
    В някои развъдни организации, разполагащи със обществени изолирани оплодни пунктове, имат сайт с функция математически алгоритъм, изчисляващ/прогнозиращ резултата на една евентуална кръстоска между двама родители.
    Решава бай Иван, че иска да ползва услугите на обществен изолиран оплоден пункт. Влиза със своя код във съответния отдел на уебстраницата, задава номера на майката, чийто девствени дъщери ще използва, задава и оплодния пункт, който иска да използва. Алгоритъмът, на база родословието на майката и на база родословието на бащините семейства, които ще се намират през съответната година на изолирания оплоден пункт, изчислява вероятността поколението да притежава определени показатели. Ако прогнозата за бъдещата кръстоска изглежда обещаваща - всичко е наред, ако не - продължава да търси друг оплоден пукнт, който би му дал по-добра прогноза за бъдещата кръстоска.

Всеки който иска нека разгледа подробно този сайт, публикуван неотдавна от член на форума. http://www2.hu-berlin.de/beebreed/ZW...cht-Start.html Организираността в подобните организации, може да ни служи само за пример.

ТЕЗИ МАЙКИ СА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ПОКОЛЕНИЕТО/ЛИНИЯТА, както и за производство на F1 свободно оплодени майки, и представляват развъдна/селекционна дейност. Свободно оплодените майки от друга страна, Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ С КАКВО ЩЕ БЪДАТ ОПЛОДЕНИ, тъй като тяхната функция е да произвеждат мед (и еветнуално търтеи) и при наличие на майки, чийто родословие ти е известно, няма логика такива майки да бъдат използвани за разплод (маточници).

Още една голяма разлика:
    Уменията и генетичния материал на всеки пчеловъд са НЕГОВОТО КОНКУРЕНТНО ПРЕДИМСТВО. Всеки идиот може да произвежда майки ( къде хубави, къде лоши, но майки), докато селекция ... не всеки може и знае как. По този начин марджинът в качеството (и ЦЕНАТА!) на майките може да бъде много голям.
    Ето тук се намества КЛИЕНТЪТ - той решава дали и каква част от доходите на всеки, ще се формират от продажбата на майки и/или генетичен материал. Принципът е прост - като нямаш достатъчно клиенти, от които да реализираш приходи.... сам ще се откажеш от тази дейност.

Наличието на много пчеловъди селектиращи една и съща пчела е модел, който най-близко наподобява запазването на генетичното разнообразие и развъждането на пчелите каквото е БИЛО някога в Природата. И тъй като всеки пчеловъд селектира спрямо неговите си климатични условия, нужди и предпочитания, всеки пчеловъд разполага със своя собствена популация пчели, което пък е аналог на наличието на множество локални популации в рамките на една географска раса в Природата.

Наличието на много пчеловъди не гарантира винаги високо качество на майките на пазара - тъкмо обратното - гарантира разнообразие. Въпреки това, този модел на контрол е по-правилният. Калпавата майка винаги може да я смениш, но болното семейство трудно ще го направиш отново здраво - някои неща веднъж загубени, вече не могат да се върнат обратно
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    20.12.2013
    Пчеларски район
    Тервел
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Значи всеки си прави каквото иска, като у нас, само с тази разлика, че ветеринарите им не спят.
    В това объркано законодателство дори и с 4 да гледат ветеринарите пак няма оправия. То маи основния проблем в нашата държава идва от МАТЕРИАЛА
    Ще дам 2 примера като ветеринарен лекар.
    - В пчелин с 80бр. пчелни семейства откривам американски гнилец, пчеларя много съвестен човечец съгласен на всичко което му кажа. Проби положителни 7бр -изгорени. До есента когато трябваше да се видят резултатите при нелеп инцидент пчеларя почина. Като отидох да видя какво става с пчелина. изненада него го няма. Съпругата на пчеларя ми обясни че е продала пчелните семейства и най интересното е. - По нейните описания СЕМЕЙСТВАТА СА ЗАКУПЕНИ ОТ МАЙКОПРОИЗВОДИТЕЛ.
    - В пчелин с 90бр. пчелни семейства откривам американски гнилец- но при преглед по молба на стопанина, че искал да кандидатства по програма, не при редовен профилактичен преглед.(в този период нямаме договори с държавата и с две думи съм никой.) От 4бр проверени семейства според мен 3 бяха болни от А.Г. Стана ми гадно и бързах да си тръгна, по пътя си мисля защо влезнах в пчелина та тя самата кола на пчеларя вони на кисело.. И резултатът е. Ако пчеларя Х не подпише договор с ветеринарен лекар по чл.137а от ЗВД никой няма право да му проверява пчелина.
    До този пчелин има др. на мой познат с 200кошера по програма. Колкото и да иска господина ветеринар е безсилен да помогне при тъпото ни ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
    Този пост е редактиран от dankov64; 08.04.2015 в 22:53.

Автор
    Регистриран
    20.12.2013
    Пчеларски район
    Тервел
    Длъжен съм да поясня относно профилактичните прегледи извършвани от ветеринарните лекари.
    Да не си помисли някой, че ги защитавам или пък че са много загрижени за пчеларството,трябва да е ясно на всички пчелари че при това законодателство не трябва да очакват нищо повече от ветеринарните лекари освен попълване на документи и поставяне на подписи. За толкова пари толкова работа, все пак те са търговски дружества и не магат да си позволят да работят на загуба. Друг е въпроса че и повече пари да се заделят за това мероприятие няма да има ефект от него. Това е дълга тема и за др.място.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Явно някой има интерес да няма ветеринатен контрол над търговията с пчели. От това печелят всички, ....и никой. Нелегална търговия и сега има и всичко което е нужно е просто да се узакони и да се направи така, че да не може да се търгува БЕЗ свитетелство за здравословно състояние.Толкова е просто.
    Само че господата явно ги интересува повече да се продават "чисти" (не расови) пчели, отколкото дали са здрави. На практика целия сектор представлява една огромна развъдна програма за селектиране на устойчиви на болести пчели (т.е. каквото оцелее), за която си плащат всички пчелари.

Но кой съм аз за да критикувам, след като българския пчелар сам си е изковал бъдещето и сам си е избрал това положение.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Да , така е .Никой , не спазва наредба 47 от 11.11 2003 .
    Всичко е до усвояване на средства .

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    "Но кой съм аз за да критикувам, след като българския пчелар сам си е изковал бъдещето и сам си е избрал това положение. "

Нито българина ,нито българският пчелар си е избрал и ковал положението и бъдещето си -сам.При налагането на всичко това си бил много малък.Освен за пчели ,почети и малко история.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Защо мислиш ,че съм малък ?
    Пишеш глупости в някои постове .
    Сега съм на зряла възраст .
    Син на 23 , и дъщеря на 18 .
    Скоро ,ще публикувам снимки - ДЕЛТА на кошери .

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Защо мислиш ,че съм малък ?
    Пишеш глупости в някои постове .
    Сега съм на зряла възраст .
    Син на 23 , и дъщеря на 18 .
    Скоро ,ще публикувам снимки - ДЕЛТА на кошери .
    Колега ,цитата и поста е по друго мнение .Не стреляй ,преди да си видял целта.

Страница 9 от 18 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •