Майсторите много ги сърби под гърба. Всяка рамка е индивидуална и влиза със собствен чалъм.
Не са се свили кошерите, то да не са памучни чорапи. Тези винтове и това рязане и лепене нали затова го правя.
Това с основата на долна летва е интересно, но не става ли на макарон от топлото?
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Това с лепенето на основите за долната рамка, а луфта отгоре го гледах по много руски клипчета. Обяснението беше, че пчелите бързо изграждат питата в горния край и тъй като там са и медовите венци нямало голямо значение как са изградени(в смисъл, че там в повечето случай са и търтеевите килиики и нестандартните килиики от края на питата). Казваха, че по този начин и по-рядко се получава провисване.
Мисля да пробвам и двата варианта, пък кой ми хареса.
Има и малка хитрост на 2места им правя нещо като мостче с лента от основа с ширина 1см, и дължина 2см на 2 места с по две пърчета притисната с палците към горната летва и захваната за края на основата.Първо от там започват да градят.
Важното е че от долу захващат здраво за долната летва, е няма място за роеви маточници но площа на работническите килиики е увеличена значително.
Наи важното за магазинните пити че няма дупки където да се крият пчели при смитане.
От всичко написано до тук се питам кой е наложил този стандарт за размера на основите. Отстрани се режат а до доло не стигат.
Тоя номер го знам, гледах го и по клипчета. Но сега ме подсети друго!!! Щом долната част на основата лежи на долната дъсчица, а отгоре сме я залепили за горната дъска и става така, че няма да има луфт ни отгоре, ни отдолу. И както пише по книгите (а и в сайта по надолу) би трябвало основата да се разшири при поставянето в кошера и да се нагъне. Предполагам това не се случва?
Преди малко си направих опит, премерих размерите на една плодникова дадан-блатова основа и я нагрях със сешоара. И познайте: нямаше и 1 мм. разширение. Не съм сигурен обаче до каква температура съм я докарал, но все пак омекна. Нека ако някой е правил подобни проби да сподели наблюденията си. Благодаря!
Този пост е редактиран от XAHKPYM; 23.04.2015 в 06:40.
Основата в никакъв случай не трябва да се допира до страничните и до долната летвички. Ако е допряна - нагъва се на синусоида. Може да е допряна само до горната летвичка. Иначе пчелите не ги бърка - ако основата е на синусоида, ще я изградят на синусоида. Виж втората снимка, но гледай междурамията, а не далаците.
![]()
Стана ми интересно какъв е температурния коефициент на линейно разширение на восъка, и се разрових в интернет. Попаднах на този документ:
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&...91427555,d.bGg
Според него пчелния восък има следните температурни коефициенти на линейно разширение:
-При температури до около 41 градуса - 0.000344 ± 31
-При температури над 41 градуса - 0.001048 ± 170
С две думи - оказва се, че восъка се разширява по-малко до температури около 41°, а след това започва да се разширява около 3 пъти по-бързо.
Формулата за линейно разширение е следната: dL= k x L x dT
Ако дължината на една основа е 410 mm и е произведена при температура 20°, то при 40° температура (максималната възможна в кошера) нейното линейно разширение ще е dL = 0.000344 x 410 x 20 = 2.82 mm.
Нека да приемем, че максималното разширение на една основа е 3 mm. При това положение минималното разстояние на основата от страничните летви е 1.5 mm. Аз лично го правя да е около 2.0 mm, че дори и малко повече.
По същия начин може да се сметне и за долната летва. В най-тежкия случай при ДБ основа разстоянието до долната летва трябва да е мнимум dL = 0.000344 x 270 x 20 = 1.85 mm.
Като цяло с известен запас можем да си извадим следното основно пчеларско правило:
Разстоянието на восъчната основа до страничните или до долната летви трябва да е МИНИМУМ 2.0 mm.
В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))