Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 12 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 114
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Добре де за толкоз дни не бутнаха ли нещо по основите ? Аз в такива екстремни случаи съм слагал поне по една пита изградена , че без нея - зор , може и магазинна да е ама надолу си я правят работническа. И друго - преди като съм опирал до купешки майки винаги омазвам клетката с мед от кошера, може и един два търтея да прежаля и да ги смачкам върху клетката и не е имало проблем . Те проблемите после почват Живот и здраве като излезе майката трябва да има поле за изява , иначе - лошо

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Днес нагледах пчелина. Пчелите от отводката са активни като нормално семейство. Когато им сипвах сироп, внимателно, без дори да ги опушвам извадих клетката. Видях, че майката е излязла от нея, но въпреки това ми се струва, че част от пчелите са неспокойни и неориентирани. Има плътно пчели на 6 основи и са започнали да градят. Няма да ги закачам поне 1 седмица, освен с наливане на сироп.

Другото семейство от което взех летящите пчели вече има такива макар и доста малко.

Извода е, че всичко се случи по най-добрия начин. Благодаря на всички, които помогнахте с акъл!

Наблюдател
    Регистриран
    11.07.2011
    Здравейте колеги. Изчетох цялата тема и до колкото можах да разбера, проблема на advanced е в следствие на липсата на паша, при много добре развито семейство /една от най-честите причини за роенето/.
    При мен в момента се случва нещо подобно. Аз имам два развити кошера /все пак съм начинаещ/ и от 3-4 дена наблюдавам нещо, което е доста странно за мен. На 1.5км от кошерите има няколко декара слънчоглед, които доста добре е разцъфтял. Има страшна паша. До тук ОК .
    Странното за мен е това, че при всичките тези условия, и на двата кошера наблюдавам една част от пчелите, които не летят, а обикалят доста жизнено по дъската пред прелката и по стената над нея. На по-силният от двата кошера, друга част пчели /около една шепа/ висят от дъската. В събота отворих кошера и имаще 11 напълно запечатани пити. Извъртях ги и ги върнах обратно с мисълта, че ще им създам повече работа, но уви - все същото е. Днес като се прибрах от работа наминах да ги видя забелязах нещо, което не ми беше направило впечатление по-рано. Пчелите, които стоят пред прелката, усилено пърхат с криле. Сега отидох отново да ги видя. Шепата висящи пчели ги нямаше, но другите продължаваха да пърхат с криле и то доста шумно. От видяното до тук , а и от прочетеното в тази тема започвам да си мисля, че това е от много високите температури тези дни и че по този начин охлаждат кошера.
    Моля за съвет, какви спешни мерки да предприема, тъй като в момента кошерите нямат друг отвор освен прелката и хранилката, но хранилката е затворена. Благодаря предварително.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Ceko
    Здравейте колеги. Изчетох цялата тема и до колкото можах да разбера, проблема на advanced е в следствие на липсата на паша, при много добре развито семейство /една от най-честите причини за роенето/.
    При мен в момента се случва нещо подобно. Аз имам два развити кошера /все пак съм начинаещ/ и от 3-4 дена наблюдавам нещо, което е доста странно за мен. На 1.5км от кошерите има няколко декара слънчоглед, които доста добре е разцъфтял. Има страшна паша. До тук ОК .
    Странното за мен е това, че при всичките тези условия, и на двата кошера наблюдавам една част от пчелите, които не летят, а обикалят доста жизнено по дъската пред прелката и по стената над нея. На по-силният от двата кошера, друга част пчели /около една шепа/ висят от дъската. В събота отворих кошера и имаще 11 напълно запечатани пити. Извъртях ги и ги върнах обратно с мисълта, че ще им създам повече работа, но уви - все същото е. Днес като се прибрах от работа наминах да ги видя забелязах нещо, което не ми беше направило впечатление по-рано. Пчелите, които стоят пред прелката, усилено пърхат с криле. Сега отидох отново да ги видя. Шепата висящи пчели ги нямаше, но другите продължаваха да пърхат с криле и то доста шумно. От видяното до тук , а и от прочетеното в тази тема започвам да си мисля, че това е от много високите температури тези дни и че по този начин охлаждат кошера.
    Моля за съвет, какви спешни мерки да предприема, тъй като в момента кошерите нямат друг отвор освен прелката и хранилката, но хранилката е затворена. Благодаря предварително.
    Ти си достигнал до отговора, но просто не си категоричен. Точно затова е: висока температура и много нектар който трябва да изветрят. Идеално си работят.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    При мен ЛР кошерите работят усилено, а пчелите в ДБ вентилират. ЛР имат мрежесто дъно, широка прелка, вентилация на капака и такава през хранилките, както и отворена прелка на горен корпус. ДБ, имат мрежесто кръгче на дъното, прелка отворена до край (до колкото позволява) и втора малка прелка. Намерих сено и потрупах ДБ кошерите, явно сработи и последните 2 дена си работят нормално а на сянка беше 35ц.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Мрежа за мухи баце - махаш таблата, мрежата и една хоризонтална клечка под капака, за да не затваря плътно.

Сеното също върши работа, но да знаеш със един магазин (поне така разбирам, че си) не е работа.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Наблюдател
    Регистриран
    11.07.2011
    Ами не, с три магазина съм, но нямам никакви отвори освен прелката. Споделих проблема си с един колега в работата, който съшо гледа пчели и той ми каза, да отхлупя дъната колкото ми позволява. Направих го, но ефекта беше минимален. На по-слабия кошер лутащите се пчели изчезнаха и сега си работят нормално, но на по-силния изчезна единствено "брадата" , която правеха на дъската под прелката. Смятам да им отворя и капака, както казваш - с мрежа. А как се вентилира през хранилката ??? Пак ли мрежа се слага?

Колега не зная за вас , но аз също имам един стар кошер ДБ 10 рамки със много малък отвор , като стане топло пчелите излизат и се събират на две от двете страни на входа , даже синмка съм му пуснал в да си покажем кошерите, та когато дойде пашата, магазина го размествам спрямо плодника малко на страни така , че четирите края на плодника остават леко отворени, и така пчелите спират да висят по кошера спират да вентилират и си вършат работата.Може да е неумесно , но със сигурност е ефикасно , изпитал съм го и работи.
    Поздрави!

Наблюдател
    Регистриран
    11.07.2011
    Готово! Намерих една рамка с мрежа за прозорци, която бях правил преди време за "комин" за съхранение на изградени магазинни пити. Оказа се малко къса, но сложих допълително една летвичка, която да затвори пролуката. Махнах капака и сложих рамката с мрежата и летвичката. Отгоре сложих покрива. В задната част покрива е захлупен, а в предната = надигнат заради по-голямата дължина на летвичката, която допълнително сложих. Тъй като покрива е с по-голяма дължина заради капака, сега има отвор с широчина около 8-10см. през който влиза въздух.
    За сега не виждам някакво раздвижване на прелката. Ще почакам и ще видим. Благодаря Ви за съветите

Наблюдател
    Регистриран
    11.07.2011
    Здравейте. Определено имаше резултат от мрежата. Отново едно голямо благодаря на kando за съвета .
    Сега остава да дебна като намалее пашата, за да затворя дъната.

Страница 8 от 12 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •