Първоначално публикувано от
Ceko
Здравейте колеги. Изчетох цялата тема и до колкото можах да разбера, проблема на advanced е в следствие на липсата на паша, при много добре развито семейство /една от най-честите причини за роенето/.
При мен в момента се случва нещо подобно. Аз имам два развити кошера /все пак съм начинаещ/ и от 3-4 дена наблюдавам нещо, което е доста странно за мен. На 1.5км от кошерите има няколко декара слънчоглед, които доста добре е разцъфтял. Има страшна паша. До тук ОК .
Странното за мен е това, че при всичките тези условия, и на двата кошера наблюдавам една част от пчелите, които не летят, а обикалят доста жизнено по дъската пред прелката и по стената над нея. На по-силният от двата кошера, друга част пчели /около една шепа/ висят от дъската. В събота отворих кошера и имаще 11 напълно запечатани пити. Извъртях ги и ги върнах обратно с мисълта, че ще им създам повече работа, но уви - все същото е. Днес като се прибрах от работа наминах да ги видя забелязах нещо, което не ми беше направило впечатление по-рано. Пчелите, които стоят пред прелката, усилено пърхат с криле. Сега отидох отново да ги видя. Шепата висящи пчели ги нямаше, но другите продължаваха да пърхат с криле и то доста шумно. От видяното до тук , а и от прочетеното в тази тема започвам да си мисля, че това е от много високите температури тези дни и че по този начин охлаждат кошера.
Моля за съвет, какви спешни мерки да предприема, тъй като в момента кошерите нямат друг отвор освен прелката и хранилката, но хранилката е затворена. Благодаря предварително.