Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 12 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 115
    Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    Не, че съм първи братовчед на Тома Неверни , НО не можеш да ме убедиш, че:
    1. една гола ханеманова решетка поставена между два корпуса независимо къде се намира откритото пило и майката ще предизвика залагане на маточници в корпуса с открито пило. Може да е изключение, но не и правило.
    2. може да е вярно в няколко случая, ако освен ХР ползваш:
    - временен пълен делител /преграда/ между двата корпуса, като в последствие задължително минаваш през уеднаквяване на миризмите
    - почти пълен делител в различни варианти описан при братушките
    - между корпусите и ХР сложиш празен корпус или полукорпус
    ,като в тези случай ползваш собствен вход по възможност обратен на основния
    3. ХР сама по себе си по никакъв начин не възпрепятства борбата между двете майки
    4. дори и да се стигне до факта, че в два съседни корпуса разделени с ХР има две майки с общи пчели, то в момента в който пашата намалее едната със сигурност ще отлети за вечните райски полета и нито ти или аз няма да участваме в избора й.
    5. нищо лично, просто споделено от досегашния ми опит и ползването на рошфусови табли и корпуси
    Съгласен съм с точка 1 и 2, но за 3,4 съм твърдо НЕ

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Още нещо в аванс. Ако някой кошер е решил да си прави тиха смяна (знаете колко ценни са тези майки), и аз съм го хванал , го разделям на толкова корпуса на колкото пити имам отделни маточници, като питите разпределям по вертикала. Разбира се съобразявам се и с числеността на пчелите в кошера. Така получавам няколко майки без значение къде е останала старата, пчелите е без това я сменят. После правя отводки като добавям пити от други семейства, но в основното си оставям две. Дано да съм го описал разбираемо.

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.02.2015
    Пчеларски район
    София, Симеоново
    Здравейте! И една малка, но според мен съществена подробност - на Камен кошерите са от топлоизолационни плоскости.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Камен Крумов Виж публикацията
    Още нещо в аванс. Ако някой кошер е решил да си прави тиха смяна (знаете колко ценни са тези майки), и аз съм го хванал , го разделям на толкова корпуса на колкото пити имам отделни маточници, като питите разпределям по вертикала. Разбира се съобразявам се и с числеността на пчелите в кошера. Така получавам няколко майки без значение къде е останала старата, пчелите е без това я сменят. После правя отводки като добавям пити от други семейства, но в основното си оставям две. Дано да съм го описал разбираемо.
    Пропусна да споменеш Ханемановите решетки.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Пропусна да споменеш Ханемановите решетки.
    Мислех, че е ясно щом казвам РАЗДЕЛЯМ. Но все пак благодаря за забележката. РАЗДЕЛЯМ С ХАНЕМАНОВИ РЕШЕТКИ :-)

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Цитат Първоначално публикувано от judas Виж публикацията
    Здравейте! И една малка, но според мен съществена подробност - на Камен кошерите са от топлоизолационни плоскости.
    Не знам дали И ТОВА е от значение, но ДА кошерите ми са от топлоизолация.
    Този пост е редактиран от Камен Крумов; 07.04.2015 в 08:51. Причина: Акцентиране

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Камен Крумов Виж публикацията
    Мислех, че е ясно щом казвам РАЗДЕЛЯМ. Но все пак благодаря за забележката. РАЗДЕЛЯМ С ХАНЕМАНОВИ РЕШЕТКИ :-)
    Не беше ясно за всички.Пуснах ти усмивка ,съвсем приятелски.Нямаше нужда да повишаваш тон.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Не беше ясно за всички.Пуснах ти усмивка ,съвсем приятелски.Нямаше нужда да повишаваш тон.
    Не съм от хората, които търсят конфликти. Както виждаш аз също ти пуснах усмивка и ти благодарих за забележката. Големите букви са за АКЦЕНТИРАНЕ.

Потребител
    Регистриран
    29.04.2011
    Колеги,работя с даданблат 10рамкови. По време на пашата сложих магазин и майката се качи и снесе в него на 2—3рамки,след като запълниха с мед сложих втори магазин между плодника и първия магазин. След време гледам ,че майката се е качила във втория магазин,снесла е отново на същите пити,макар и по—малко и пчелите заложили маточник,а пашата във вихъра си. Магазините ми са със прелки,които бяха отворени и отдавам този маточник точно на това , че пчелите горе не чувстват майката и залагат.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Зоната на действие на феромоните на майката е сравнително малка. В нормална ситуация тя се движи и така покрива по-голям обем. Също така я надушват и всички пчели, минаващи през долната прелка на път към медовите корпуси. Ако обаче се отворят прелки по горните корпуси, директно влизащите през тях пчели няма да могат да надушат майката. Същото важи дори и в рамките на един единствен корпус, ако майката се заключи например в единия ъгъл - тогава младите пчели от най-далечната пита също няма да могат да я надушат.

Всичко това създава предпоставки от време на време в някои семейства да се появяват маточници дори и при наличие на майка. Ако тя е свободна да се движи, ще ги прогризе, но ако е затворена с ханеманова решетка в един от двата корпуса на плодника, вероятноста за маточници във втория корпус е много висока.

Аз лично си мисля, че пчеларите трябва да започнат да оформят в себе си ВЕРОЯТНОСТНО МИСЛЕНЕ. Това означава, че събитията в семейството имат ВЕРОЯТНОСТЕН ХАРАКТЕР - нищо не е на 100% ДА или НЕ. Всичко се случва с дадена вероятност, и пчеларя със своите действия може само да ПОВИШАВА или НАМАЛЯВА тази вероятност, но никога не може да постигне дадено нещо на 100%.

Само за пример:
    -Намаляваме акара, но никога не можем да го унищожим на 100%.
    -Намаляваме роевото настроение, но никога не можем да го прекратим на 100%.
    -Подсилваме семействата, но въпреки това все някои от тях ще си останат слаби.
    -Третираме против нозематоза и други болести, но все някое семейство ще се изхитри да умре през зимата.

Та искам да кажа, че ВЕРОЯТНОСТНИЯ ХАРАКТЕР на всички действия и събития от време на време води то това, че пчеларя наблюдава разни чудодейни и малко-вероятни ефекти. Това не трябва да го шашка и да го кара да променя технологията си на пчеларстване. Просто трябва да осъзнава, че каквото и да прави със семействата си, никога няма да постигне 100%-ова успеваемост. Теорията на вероятностите винаги ще го изненадва и от време на време ще му прави живота по-интересен, сервирайки му едно или друго малко-вероятно събитие.

Страница 5 от 12 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •