Братле веднъж вече водихме и този спор-за качеството на майките изведени през втората половина на лятото...,че са изведени от по едри яйца...че търтеите намаляват-да,но най-напред изчезват слабите търтеи....Освен това с "късните" майки по лесно се движиш по"ръба на бръснача" през роевия период.Докато майка участвала в активен сезон по-лесно може да изпадне в роево настроение.
Съгласен съм,че през първата половина на годината пч.сем. по лесно приемат нова майка.
Отношението ми е повече от добронамерено - Вярвай миА този дето ти се хили според мен е един от доста добрите пчелари и не заслужава такова отношение - вярвай ми......
Мисля ,че ще се ориентирам към смяна в самата паша , макар и да не ми се искаше да ги ръчкам точно тогава.От гледна точка на семейството, сменям майките след края на основната паша.От гледна точка на висока вероятност от безпроблемно приемане, сменям по време на самата паша.
Някой пробвал ли е "Контролирана самосмяна" ? Тоест, на слабо семейство , старата майка се осакатява и се поставя зрял маточник.Струва ми се горе- долу лесен и евтин метод за подмяна на майките и смятам да го пробвам тази година ,овен ако някой колега с опит да не ме разубеди .
На 100% споделям мнението на колегата Ангел Йосифов, като само ще допълня, че смяната на майката през август в случай, че няма паша крие и малко по-голям риск от това същата да не бъде приета. Възможно най-малкия риск от неприемане на майката които ми е известен е придаването й чрез нуклеус и уеднаквяване на миризмите им с основното семейство.
Keep Walking...
Я, да изясним.Критерия е : Как е по-добре за семейството или как е най-безопасна за младата майка смяната ?И отговора да е разположен във времето.
От гледна точка на семейството, сменям майките след края на основната паша.От гледна точка на висока вероятност от безпроблемно приемане, сменям по време на самата паша.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))