Трябва да се има впредвид,че слабите отводки с непресъхващи хранилки + влажна година могат да си докарат аспергилоза.
Трябва да се има впредвид,че слабите отводки с непресъхващи хранилки + влажна година могат да си докарат аспергилоза.
Можете да правите и по-силни отводки, но тогава майката (маточника) няма да се приема на 100%.
Тука има един тънък момент, който не знам дали всички пчелари го осъзнават. Независимо дали направите слаба отводка, силна отводка или дори отводка на половин семейство, времето за развитие до пълноценно 100%-ово семейство ВИНАГИ Е 63 ДЕНА броено от първия ден, през който майката започне да снася със 100% от капацитета си. Знам че сега ще започнете да ме оплювате и да твърдите че това не е така, но за съжаление когато фактите (математиката) говорят, дори и боговете мълчат. Произволна промяна (надолу или нагоре) в яйценосната дейност на майката дава окончателен ефект върху силата на семейството точно след 63 дена - ни повече, ни по-малко. Хубаво е това да го запомните като АКСИОМА В ПЧЕЛАРСТВОТО и да не храните излишни илюзии от типа "по-силната отводка се развива по-бързо". Дните за всяка една промяна ВИНАГИ СА 63 на брой.
За доказателство ще публикувам как изглежда пчелната популация по време на развитието на една 2-рамкова и една 3-рамкова отводка. Вижда се че времената на промяна са едни и същи, различна е само амплитудата на промените. И в двата случая при идеални условия отводките се развиват общо за около 63 дена от началото на яйценосната дейност (70 дена след направата на отводка с маточник).
![]()
Така е. По-силните отводки могат да компенсират раличните проблеми с развитието, като например недостатъчно млади пчели, в резултат на което те изяждат част от яйцата, защото не могат да ги отгледат. Другия проблем е липса на достатъчно прашец - това води до по-ниска яйценосна дейност. Ниските нощни температури също водят до ограничение на яйценосната дейност. Има и още, но всичко това вие си го знаете.
Ако обаче пчеларя се опита да създаде идеалните условия, тогава развитието наистина е винаги за 63 дена. Какво трябва да направи пчеларя?
1. Затопляне посредством обвиване на 2-те рамки с найлон - така се намалява отрицателното влияние на ниските температури.
2. Хранене с питка с мед и прашец - така се компенсира липсата на прашец, предизвикана от малкото количество стари пчели в първите дни на отводката.
3. Изобилно хранене със сироп - така се компенсира липсата на нектар.
4. Стръскване на пчелите от още една пита - така се компенсира недостига на млади пчели.
5. Отводката не се пипа от пчеларя между 3-тия и 14-тия ден - така се осигурява спокойствие на пчелите.
Ами както писа по горе - не трябва да се хранят илюзии, че отводката ще се развива по - бързо от тези 63 дни. Дори да се приложат тези няколко точки, които написа по - долу. Само ще се подобрят условията и няма да се чака с месеци, а оттам и слабо семейство, което през зимата я изкара, я не.
За зимата имаме скрит коз в ръкава си - обилно хранене с инвертиран сироп през август-септември. Въпреки че миналата година ме критикувахте, тази концепция проработи и пчелите ми не умряха през зимата. Зазимих много на брой слаби семейства, като зимните им запаси ги осигурих с изобилие от инвертиран сироп. При това го давах много късно - края на септември и началото на октомври. Сега след като семействата ми са живи, вече смело мога да кажа, че имаме ДОКАЗАТЕЛСТВО изтествано на стотици семейства - инвертирания сироп не изтощава зимните пчели и може смело да се дава по всяко едно време между 1-ви август и 10-ти октомври. Дори някои мои семейства не успяха да го усвоят всичкия, в резултат на което той остана в хранилките и престоя цялата зима. Това не им попречи на тези семейства да оцелеят, въпреки че са го ползвали през топлите дни на декември, януари и февруари.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))