Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 20 от 81 ПърваПърва ... 1018192021223070 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 191 до 200 от общо 807
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Мисля, че на теория това означава, че маточниците са получили качествена храна от много млади пчели и по тази причина са се развили по-бързо и съответно по-бързо са били запечатани. Това, ако наистина са проследени яйцата.
    Има случаи, когато майките излизат по-рано, ама чак пък почти с четири дена по-бързо развитие ми се вижда чудно.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от petkofire
    Случвало ли ви се е при производство на майки заложените маточници да бъдат запечатвани на 4 ден от залагането.Ако да,то каква е причината?При мен се случи и немога да си го обясня,някои от маточниците видимо не стават,а други поне на вид са си нормални.Става въпрос за пита с пресни яйца поставена на отводка.
    От поста ти разбирам че си опитал да произведеш свищеви майки.Ако са заложили маточници на по стари личинки и запечатването ще е по рано.Тези матачници се разрушават такива майки са некачествени.Оставяш само незапечатани.Явно не е имало само пресно снесени яйца.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Nic 59
    Guest
    Ако има по вечко акар също има аномалии.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Аз неведнъж съм казвал че пчелите не са машини. Диаметърът на маточника е различен при свищевите, самосменните и роевите майки(не само защото свищевия маточник се прави от килийка за работничка; при изкуствени чашки стремежът към различен от поставения диаметър се наблюдава също, още от момента на залагането) Диаметърът е различен и при отделните семейства поставени при еднакви условия.
    Времето за запечатване на маточника също не е точно определено, а има вариации (ларвата може да бъде запечатана дори и в първия ден, например ако е заложена на маточник с диаметър 10мм, без дори да е захранена)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.11.2010
    да,за свищеви майки става дума.Но питата с яйцата нарочно я избрах да е само с яйца,че да не залагат на стари ларви.А относно количеството на младите пчели в отводката,наистина е голямо защото първо направих отводката ,на 6 рамки с пило и я преместих на около 4км,и след това и изтърсих още 3 рамки пчели.А относно запечатването имаше запечатан маточник още на 2-3 ден но ги развалих и оставих само незапечатаните но и тях след ден ги бяха запечатали.Мерси за коментара

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Яйцата може и да не са еднодневни. Може да са на почти три дена...
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.11.2010
    Е така де,но се постарах да взема все още изправени яйца.Но все пак избързаха малко.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Може би си видял само затворените маточници.Огледай още веднъж.

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Това е немският филм за производство на майки,с превод на руски език.
    http://dox.bg/files/dw?a=c8202e7c6d

Наблюдател
    Регистриран
    31.01.2011
    Колега, ако разбирам добре имаш в предвид не-ройлив сорт пчели?
    Ако е така аз имам желание да пробвам, но имам 2 основни притеснения:
    - Забраната на внос на пчели (ако все още е валидна)
    - Цената, която за съжаление е висока, но по-лошото е, че дори човек да се престраши веднъж и да инвестира, няма гаранция, (даже си мисля че е сигурно) че това ще се запази в поне 2-3 поколения. Тъй като надали всеки може да си позволи да поддържа и чист сорт бащини семейства. Освен това на толкова изолирано място, че да няма опастност от замърсяване на поколенията с местни гени.
    Съжалявам ако разводнявам темата със странични коментари

Страница 20 от 81 ПърваПърва ... 1018192021223070 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •