Миналата година пробно използвах бургаските. 60-70% от основите който полвах бяха пластмасови, дадан, рут, магазинни, навсякъде ги пробвах.
За повечето неща съм доволен.
Няма зателване, лесни за монтаж, градят ги, никакви проблеми през годината, никакви проблеми при разпечатвне и центрофугиране, нямам проблеми и при зимуването на тях.
Тествах ги и на молец, малкия не ги наранява, но големия ги дупчи без проблем и се настанява между двата детайла. И пак пораженията са по-малко отколкото при восъчните.
Като цяло бях решил тази година да мина на 100% на такива, но при пролетния преглед се появи проблем който май ще ме откаже да ги ползвам в плодниците.
Бяха направили много и много-плътни мостове на горната летва там където са пластмасовите. При отделяне на питите и разъсване на мостовете се получава звук които доста ги дразни и стават агресивни което е проблем в този сезон, но това е по-малкия недостатък.
Глемия недостатък се появи при пити с запечатан и кристализирал мед (слънчоглед) с малки мостове и по-надоло по питата при итделянето а рамките не се късат моставете а дирекно се отделят пърчета от питата от оснавата и остават на съседната пита. Полужението е ужасно, особенно като има и пчели на питата. По-малки парчета от питата се откъсваха и при пити в които няма мед.
При някои получавало ли се е нещо подобно и намерено ло е решение на проблема?
Докато не го реша този проблем плодниците пак монават на восъчни основи. За пити от които ще се вади мед минавам на пластмасови, защото там няма недостатъци за сега а само предимства.