Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
Известно време чудех се дали въобще да отговарям, тъй като е безсмислено и все едно да споря с радиото... Но нали съм си непоправим алтруист...

Не, по-скоро понятието локална популация е продобило малко по-широкообхватно значение.

Виж по-долното изследване, макар че е пълно с !....... не мога да намеря подходящ термин. Не му се предоверявай много.
Все пак, обърни внимание, не че е голяма изненада, двете най-противоположни една от друга популации се намират на един и същи остров. ( тук невладеенето на чужди езици не е оправдание - човек ясно може да го види единствено наблюдавайки картинки 1 и 6)

За да придобиеш представа за това което се опитвам да обясня, трябва да се отдръпнеш малко назад и да погледнеш цялостната картина.

Вместо, концентрирайки се поотделно само върху едно от парченцата от пъзела.

Не чета всички мнения но твоите са едни от тези които ме интересуват.Това че има различни виждания не ми е проблем на теб не знам.

Благодаря за материала!
Ами доколкото виждам в материала се споменава преобладаваща хибридна популация на a.m.macedonica в континентална Гърция и повсеместна хибридизация на популациите в страната с някои изключения:
"According to these studies, this population
represents a unique haplotype and is characteristically
distinguishable from the A. m. macedonica
hybrids that dominate the mainland."
и още:
"Great hybridization exists due to
beekeeping practices (commercial breeding and
migratory beekeeping). However, some important
variability still exists."

Интересно в България колко е стара най-ранната запазена проба от местни пчели( от кой район/и) или от кога са най-ранните хербаризирани местни пчели например в музея.Изследванията на Рутнер са много късни и на база на анализите си поставя изследваните пчели в отделна раса Мацедоника.От изследвания дето прегледах Мацедониката е с доста обширен хабитат на север до Украина.Интересно че казват за Усурииските пчели че са Мацедоника внесена на времето от Украина.
Това че локалните популациите са динамични е ясно.И материала за Брат Адам дето сподели го показва.Педесетина години преди изследванията на Рутнер сигурно това което определя като Мацедоника е било по-различно.
Не знам дали има специализирано изследване за хибридизацията на популациите.

Все пак, обърни внимание, не че е голяма изненада, двете най-противоположни една от друга популации се намират на един и същи остров. ( тук невладеенето на чужди езици не е оправдание - човек ясно може да го види единствено наблюдавайки картинки 1 и 6)

Не знам,не мога да си го обясня.Ти какво мислиш?