Не чета всички мнения но твоите са едни от тези които ме интересуват.Това че има различни виждания не ми е проблем на теб не знам.
Благодаря за материала!
Ами доколкото виждам в материала се споменава преобладаваща хибридна популация на a.m.macedonica в континентална Гърция и повсеместна хибридизация на популациите в страната с някои изключения:
"According to these studies, this population
represents a unique haplotype and is characteristically
distinguishable from the A. m. macedonica
hybrids that dominate the mainland."
и още:
"Great hybridization exists due to
beekeeping practices (commercial breeding and
migratory beekeeping). However, some important
variability still exists."
Интересно в България колко е стара най-ранната запазена проба от местни пчели( от кой район/и) или от кога са най-ранните хербаризирани местни пчели например в музея.Изследванията на Рутнер са много късни и на база на анализите си поставя изследваните пчели в отделна раса Мацедоника.От изследвания дето прегледах Мацедониката е с доста обширен хабитат на север до Украина.Интересно че казват за Усурииските пчели че са Мацедоника внесена на времето от Украина.
Това че локалните популациите са динамични е ясно.И материала за Брат Адам дето сподели го показва.Педесетина години преди изследванията на Рутнер сигурно това което определя като Мацедоника е било по-различно.
Не знам дали има специализирано изследване за хибридизацията на популациите.
Все пак, обърни внимание, не че е голяма изненада, двете най-противоположни една от друга популации се намират на един и същи остров. ( тук невладеенето на чужди езици не е оправдание - човек ясно може да го види единствено наблюдавайки картинки 1 и 6)
Не знам,не мога да си го обясня.Ти какво мислиш?