Цитат Първоначално публикувано от freelancer_bg Виж публикацията
При неутрализирането на различните токсини в черния дроб на човека и по-точно при фаза 1, участват ензимите от група P450. Ето тук - http://www.gynecomastia-bg.com/2013/...chistvane.html има отлична статия за детоксифирането , която е писана по-специално за излишните женски хормони при мъжете, които им образуват "цицки". Нещата обаче важат не само за естрогена, а и за други вещества, които тялото третира като токсини и гледа да се изчисти от тях. Така , това беше леко отклонение от темата.
Та за да работи черният дроб и да се спомогне работата на P450 се ползват от векове няколко доста разпространени билки: корен от глухарче, семена от бял трън (milk thistle, продукта от него е известен като Карсил), корен от репей, листа от коприва, артишок и куркума. Може би тези билки ще са полезни и на пчелите. Аз лично съм чувал рецепти за третиране на пчели с гухарче, бял трън, коприва и куркума.
Ей...ще ме уморите
От всичките статии и изледвания точно за женските цицки при мъжете(гинекомастия) ли намери . Карсила има силимарин, а това е друго.
Иначе...точно за това става дума, но не се знае кои вещества от тези билки може да са вредни за пчелите. Трябва много сериозно да се проучат нещата преди да се използват тези билки.
Иначе по-познатите можем да си ги използваме без притеснение, стига да са в някакви нормални количества. Има и други имуномодулатори които ще свършат работа, но няма правени изследвания при пчели с тях.
Честно казано най-голям интерес трябва да имат пчеларите които имат рапица, а за мое нещастие тази година и аз ще имам.

Ако на някой семействата са напръскани и няма какво да губи, то нека опита с кумаринова киселина в сиропа или някоя билка която я съдържа. То като се стигне до там...