Здравей колега, аз местих няколко семейства и продължавам да местя. Сблъсках се с доста проблеми, но все пак успях да си изградя метод който работи за мен.
Най-лесния и бърз начин за месеците в които има градеж според мен е:
1. Намираш майката и я преместваш без да я докосваш в корпус с поне 2-3 изградени пити. Останалите трябва да са с восъчни основи. Без такива с пило. Корпуса се поставя най-отдолу върху дъното.
2. Слагаш ханеманова решетка върху този корпус, като трябва да си сигурен че майката е все още под нея.
3. Това, което имаш като ДБ пити, го нареждаш заедно с пчелите останали по тях в друг корпус. Трябва да добавиш 7см. приставка на корпуса за да го повдигне малко че да паснат ДБ рамките. Поставят се над ханемановата решетка.
4. Следиш да се излюпи пилото от ДБ питите и една по една, махаш питите от горния корпус. Ако погледнеш през горния корпус, в местата без рамки ще видиш ханемановата решетка от долу. За да затоплиш корпуса под нея, слагаш опъковачно фолио/найлон или някакви дъсчици за да ограничиш течението в тази област. Това се прави само ако района на пчеларстване е хладен.
Хубаво е да затоплиш семейството, ако района ти е хладен. Също трябва хранене със сироп и то сериозно.
Ако всичко е наред, до няколко седмици ще имаш един корпус ЛР и можеш да сложиш втори за градеж. Поставянето на втори става когато първия е усвоен напълно, пчелите имат запечатан мед и пило. Трябва да са покрили добре корпуса и да имат нужда от разширяване.
Когато поставиш втория корпус с основите, може да махнеш ханемановата решетка и да преместиш 2-3 пити с пило в горния празен корпус. Това ще форсира качването на пчели и евентуално майката.
Ако бързаш, може да повториш същата технология с празен корпус.
Важно е, след като хвърлиш толкова труд, да си сипеш една студена бира под сянката и да наблюдаваш как заблудените пчели се прибират.
Дано някой от по-опитните люде да добави някоя и друга тънкост. Темата преместване от ДБ в ЛР, се "дъвка" малко по-малко в 3-4 отделни теми без да бъде обобщена напълно.
Желая здраве и късмет.

Цитат