Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 21 от 82 ПърваПърва ... 1119202122233171 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 201 до 210 от общо 817
    Nic 59
    Guest
    Същото правя и ас. Подрязвам най хубавите Даданови за да ги използвам докато не изградят нови. Прехвърлям рамки от другите кошери за да направя нов на ЛР- т.е например от 3 Дадан стават 2 + 1ЛР. Старите рамки ако са горе ще ги освобождават и ще слагат там мед за зимата което е добре защото са по топли. Пролета ги махаш. Ако се засуши няма да градят /мое мнение/ интензивно. А трябва и да трупат мед.

пп-Какво влагаш в думите /питите са стари и са доста зле/?
    Ако са правилно изградени и има просвет на дъното на килйките погледнати срещу слънчето то са предпочитани от пчелите и пчеларите за някои дейности. Като крайни пити пчелите охогно ги запълват с мед и прашец. Прибрани през зимата те са отлична храна рано на пролет когато липсва прашец. За това целенасочено се правят такива пити. Стари медови пити нарочно се слагат през средата на гнездото през есента защото семейството презимува по добре защото са много по топли. Ако са правили маточници и си белязал на рамките къде се намират ще видиш че почти всички маточници са на тези пити. Маточниците също са от кафяв /стар/ восък...........................

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Относно въпроса на колегата за поставянето на корпус с основи и майката под ХР.
    Според мен ти ще поставиш семейството в състояние на рой и те би трябвало основите долу да ги изградят бързо, за да има къде майката да снася. Но все пак не е лошо 2-3 изградени рамки да сложиш. Не зная, пробвай и пиши.
    Аз бях обещал да дам информация относно това дали пчелите ще заложат маточници върху яйца снесени от майка търтовка, която ликвидирах - да заложиха.

Nic 59
    Guest
    Аз бях обещал да дам информация относно това дали пчелите ще заложат маточници върху яйца снесени от майка търтовка, която ликвидирах - да заложиха.
    Залагат на търтовъчни яйца но след запечатването на маточника го разрушават.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Nic 59
    пп-Какво влагаш в думите /питите са стари и са доста зле/?
    Говориш за кафяв восък, за съжаление питите са черни като сажди, разсушени, и разкривени, полу изядени а рамките са коя без долна летва, коя без уши. Маточниците ги заложиха в момента в който сложих основи и ги изградиха на новите пити. Единственото което съм видял, че складират в тях е прашец. Имаше пило на кръгчета тук там и за това не ги бракувах по-рано. Дори когато реших да пробвам да извадя восък, от питите изтича една супена лъжица восък с тъмно оранжев цвят. За това директно ги трупам на клада и ги горя.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Благодаря на тези които понечиха да споделят знанията и опита си. Намерих отговор с помощта на хора от форума които обичат да помагат и споделят наученото с по-нисши в йерархията сравнително нови пчелари като мен. Пчелари задаващи предимно глупави въпроси НЕдостойни за отговор от самоопределили се като такива светила в областта. Не е трудно да се видят истинските, професионалистите. Тези които помагат на незнаещите точно, ясно и безусловно. За тези които не се досещат - именно това е смисъла от регистрацията и съществуването на всеки в този сайт.
    На всички останали, ако нямате намерение да помогнете поне не пишете out of topic мнения които само показват потенциал за хубав отговор в иначе мълчаливото ви присъствие. Благодаря за вниманието

Не искам да обидя никого, понеже не говоря за конкретни хора. Така че нямам нищо лично, освен гледна точка.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от advanced
    Не е трудно да се видят истинските, професионалистите.
    :D напоследък забелязвам странни популистки изказвания из форума,защо се изхвърляте така неподготвени,а дори бих казал и вулгарно - ти смяташ,че си видял истинските професионалисти,добре няма лошо,но не разбирам сарказма ти,що за нужда е това.

п.п.мисълта ми е що не карате мааааалко по-спокойно и умерено - все нещо си трябва да се натякне един вид.

"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Кандо , защо въобще си правиш труда да му отговаряш на това компютарно хакерче -не и пчеларче.Два плодника и два магазина ги давчем вече два месеца-добре че вече имал отговор.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Тъй като аз не визирам никого, а вие явно на мен говорите, няма да ви остана длъжен. Ето погледнете се сами. Точно за това говоря, в целия форум се "пъчат" персони, които иначе много знаят но защо да си правят труда да ми отговарят. Не разбирам потребността да парадираш че може да помогнеш но да не го правиш. Защо имате регистрации тук? Четете, търкате ръце, подхилквате се с ракийка в ръка и се радвате на незнанието. Не трябваше да тръгвам в посока превъзпитание на хора в зряла възраст Но и вие сте били с по 1 кошер, в средата на нищото и сте се чудели на къде да потеглите. Сега зад многото години опит сте със самочувствие, и се пъчите - младоците нека се бутат. То си е в реда на нещата, но старейшините са за това, да помагат а не да ни гледат сеира. Няма да ви вземем хляба, човешко е да подадеш ръка и да помогнеш.
    Лалов, не позна и хакер не съм, но нищо неможе да ме спре да стана пчелар дори и без твоя помощ.
    Спирам да поствам тук понеже отиваме в посока рибарски (пчеларски) полемики. Ще се включа отново когато има какво да кажа именно по тази тема. Хич не се хабете, да ми опонирате ами се замислете дали не съм прав. Бъдете здрави и щастливи.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от advanced
    Хич не се хабете, да ми опонирате ами се замислете дали не съм прав. Бъдете здрави и щастливи.
    о не баце,не - аз не съм на ринга,призраците са си твои не мои,аз само попитах,че не знам за какво иде реч,та ми стана интересно и да смятам,че принципно си напълно прав,но не искам да участвам във играта ти,защото казуса е без покритие (естествено според мен!!!)

Жив и здрав.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    И аз се чудя advanced колегата защо се разсърди.
    Просто момента е такъв, че по рядко сме на компютрите. Пчели, работа, отпуски и тн.

Страница 21 от 82 ПърваПърва ... 1119202122233171 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •