Ами цената е страшно висока! Доста по-висока от една автоматична пералня среден клас, която е много по сложна за производство, с двигатели, електроника и др. Затова ми се струва обидно да ми предлагат тенджера с кошница за 699 лв. Това е цената в каталога на Lizon, такъв етикет е залепен и на тази, с която работим във фирмата. Но това не значи, че е перфектна. капака се закопчава с 4 закопчалки, но въпреки това от него се губи доста пара. Няма никакво уплътнение, нито пък някаква изолация. Маркуча се вади от време на време - хванат е с някаква цанга, пластмасова, която е доста крехка. По-скапана е от бързите връзки за градински маркуч, които се продават по 1-2 лева. Но затова пък топилката е много лъскава и лови окото. В Интернет съм виждал подобни по около 300 лв, но не са Lizon.
Ако "ще ида в цеха за неръждавейка" означава, че ще ти правят уреда по поръчка, имай предвид следното:
- между стените на съда и стените на кошницата трябва да има поне 2-2,5 см. разстояние, за да може да стигне парата до дъното. Иначе восъка пада на дъното и веднага се втвърдява. Т.е. разликата в диаметрите е около 5 см.
- кошницата не трябва да стига до капака по същата причина. Горния край на кошницата да е на около 10 см. под капака.
- парата се подава отгоре, вертикално надолу. Щуцера е на около 1/2 радиус от центъра, а в средата - изолирана дръжка.
- ВАЖНО! Капака да уплътнява добре. В противен случай не просто губиш енергия и време, но си печелиш и доста главоболия. Защото парата успява да затопли само горната час и излиза навън. Дъното и чучура се охлаждат и забиват с восък. Ако капака е уплътнен, за парата остава само един път - през чучура за восъка. Така загрява целия съд. След като уплътних капака, сам се изненадах от ефекта - пара излизаше от чучура за восък и всичко тръгна перфектно, без да се налага да ръчкам с шишове да го отпушвам. Ако се губи много пара от чучура може малко да се намали нагряването и така да се оптимизира разхода на енергия.
Успех!

Цитат