Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
Чешеме си езиците.
Ако позволите да се включа и аз тогава .

Съгласен съм с неудобството на пчелите, но не и с подбудите им в този случай. С разположението на пилото в предната част на рамката, а меда в задната през ранна пролет според мен е продиктувано от необходимостта пилото да бъде близо до входа (кислород) и избягване на една невъзможна операция за пчелите през студеноите все още дни - вентилиране на кошера. По мои наблюдения всичко си идва на мястото, когато времето трайно се затопли. Тогава може без много изхабяване на пчелите да се вентилира целия кошер и кислорода да стига до всяко кътче. Тогава пчелите ще разрешат на майката да разположи пило където си поиска, а "венеца" се качва по вертикала. При мен винаги нещата седят по същия начин. Зимното кълбо също винаги е близо до входа - в предната част на гнездото и се движи по вертикала и чак след това на върте в гнездото.

Също така не съм съгласен, че пчелите предпочитат да градят вертикално, а не хоризонтално. В природата новото семейство (роя) гради първо настрани, докато достигне големина на новото гнездо отговарящо на силата на семейството Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	St145_SN3.jpg
Прегледи:      355
Размер:	43.4 KB
ID:	3842 и чак тогава започва вертикалното градене, но то е по-скоро с оглед лесна защита на натрупаните в горната част хранителни запаси, а не разполагане на пило. На хранителните запаси им трябва защита, а на пилото кислород. За това първите са най-дълбоко в гнездото, а вторите възможно най-близо до атмосферата.

Това разбира се са мои разсъждения и наблюдения, както и следствия от някои статии на наши и чужди автори.

Колкото до странното "едностранно" разположение на пилото в кошера на Дамянов, аз бих "заложил" на нязапушена пролука в кошера или недопре прилепнал капак от страната, незапълнена с пило, която прави течение в тази посока и пчелите разполагат пило от обратната страна за да не измръзва.

За сега толкова от мен . Ако има градивна критика в разсъжденията ми бих я "чул", защото темата ми е доста интересна.