Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
Не препоръчвам този вариант, по няколко причини.
- Голяма мизерия става навсякъде
- Много от восъка остава в троптината, особено ако са по стари питите.
- Ако го правиш на открито събираш де що има пчела...

Аз бих препоръчал вариант с пара. Една голяма тенджера с капак. Правиш сито с 2см по малък диаметър от тенджерата, така че да е на 5-6 см от дъното. Пълниш го с отломки от пити, а на дъното на тенджерата наливаш 4см вода. Слагаш капака и вариш по 30 минути всяка варка. После тръскаш ситото, изливаш водата с восъка в съд където да се охлажда и следващата варка.. На другия ден преваряваш восъка за да му придадеш форма и си готов. И тази играчка за 20-30 пити. от там нагоре си е гърч. Според мен!
И аз да споделя моя скромен опит. Парна топилка - на Lizon струва 699.00 лв. Представлява 60 см висок неръждаем съд с капак, диаметър 395 мм и парогенератор с калпав маркуч. Калпав, защото се свързва с пластмасов цангов щуцер и се вади. Има и по-евтини варианти. Но който обича сам да си прави оборудване, може да го направи за 70-80 лв, без труда - той се заплаща от удоволствието сам да сътвориш нещо. Това, което виждате на клипа е само опит, а не окончателен вариант.
Ето го: https://www.youtube.com/watch?v=Ac2IoDx8GO0
Кратко описание:
Съд - казан от стара пералня. Взел съм го от пункт за скрап за 5 лв, неръждаем и от достатъчно дебел материал. Диаметъра е около 40 см, височината на правия участък - около 30 см. Много са подходящи да се вкарват един в друг. Тогава височината ще стане колкото на Lizon-а, а и диаметъра е същия. може да се занитят за якост и да се уплътнят с калай, ако се губи пара. Предстои експеримент за това.

Капак - от стара пералня, с импровизирана дървена дръжка и отдолу - фибран за изолация. Фибрана не е устойчив на топлина и след като стопих 15-20 кг. восък се понабръчка, но и това е временно решение. За плътно прилепване служат тежести - бутилки, които в бъдеще ще бъдат заменени със закопчалки.

Кошница: не се вижда, но прототипа е от мрежа за строително сито - дъно и цилиндър, обшити с тел. За в бъдеще съм си купил барабани от автоматична пералня - пак по 5 лв и ще ги прекроя в кошница

Парогенератор - стара тенджера под налягане. Става и най-евтиния вариант, от 1левчетата, без сертификат. Няма да работи под налягане, но съм оставил всички предпазни клапани - ако нещо се запуши или прегъне маркуча

Паропровод - мека връзка 150 см. Работната и температура е 90 градуса, но при експлоатацията не показа проблеми. То и не е много превишена тази температура, де. В капака на тенджерата и пералнята е пробит по един отвор Ф20 и са монтирани един в друг по 2 удължителя за чешма 1/2". Има ги с разни дължини. Навън остава резбата, която е правилната за меката връзка.

И тъй като стана време да тръгвам за работа, ако някой проявява интерес към особеностите, ще ги опиша в следващ постинг.