Ако някой продаде на пролет(април ) нов кошер ДБ-10 с един магазин и пчели на 8-9 междурамия за по-малко от 300лв. или е мнооого гладен или не знае за какво става въпрос
Ако някой продаде на пролет(април ) нов кошер ДБ-10 с един магазин и пчели на 8-9 междурамия за по-малко от 300лв. или е мнооого гладен или не знае за какво става въпрос
Ето какво изчислих и за цената на отводките - такива, каквито ги предлагат лицензираните майкопроизводители:
Не знам дали някъде сбърках, но себестойноста на отводките излезе много висока. На практика излиза, че печалбата в тях е мизерна, особенно ако има и допълнителни разходи по лицензионни такси и всякакви други рекетирания за пари от страна на доцента.
Колкото до моите отводки на 5 рамки - ако седна да правя калкулация, вероятно ще излезе че ги продавам на нула или дори на загуба. Трябва да си призная, че тези цифри ме шокираха. Готов съм да ги обсъдя с вас и да уточним дали греша някъде или всичко това е самата истина.
ПС: Ще гледам в следващите дни да направя калкулация и за цената на цели кошери и пчелни семейства.
на много неща цените падат в тая държава - на наеми, горива, и т.н....че кво остава за пчели - те да не са да ги дадеш под наем и да им вземаш по 50-100лв наем на сезон....който усетя/одуша, че продава наследствени пчели и офертата ми е 100лв на кошер с пчелите барабар - макс., напролет и то.....парите поскъпват, усещате ли го?
Цената иска и качество. Така че една разумна цена за отводка ДБ4 на 1бр. пита цената да е 25-30лв (120лв) са задоволителни.
И да се лъжем няма смисъл в това - самозалъгваш себе си като пчелар!!!
http://pik.bg/%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%...ews453417.html "близо хиляда лева" , а казват че пчеларството е в упадак.![]()
Само неми е ясно как ще се контролират болести те и кърлежа?
Ако двама човека имат по една идея и нея споделят ще си останат само с нея но ако си я споделят и двамата ще имат по две.
Има и по-нагли хора.Аз уговорих с един чужденец да му продам 20 кошера за 20 000 евро и гаранцията, че тези кошери през първата година ще произведат един тон мед.Ако не произведат уговореното количество ще допълня от моя разликата.Иначе този(също чужденец), който ме свърза с клиента, ме посъветва да му предложа 10 отводки за тази цена.Стъписах се и казах, че е прекалено малко. Както други колеги казаха, цената е такава на каквато успееш да продадеш.
Досега съл получавал 3 предложения.
Първото е да направя пчелин на мое име със 100% финансиране. След като се изплати пчелина в двоен размер, всичко остава за мен и другата страна няма повече претенции.
Второто е отново със 100% финансиране, но да поставя кошерите на вече изграден пчелин. Чистата печалба се разпределя 50/50.
Третото е от колега, който иска да му направя пчелин на моя земя и да се грижа за семействата, а печалбата 50/50.
И трите не са измами!
Проверявайте и обмисляйте добре всяко едно бизнес предложение. Аз съм на принципа "винаги гащите вързани с 2 канапа". Нотариусите, преводите по банков път и договорите са винаги добре дошли.
Има много измамници, но има и добри предложения! - Мислете преди да вземате прибързани решения.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Ето и целия екселски файл за тези от вас, които искат да заредят други цифри в калкулатора: Цена на рамки и к&.rar
Можете да въвеждате числа само в жълтите полета. Във всички останали полета има формули, които дори се разпростират между отделните страници на файла.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))