Какво е Комбуча култура (SCOBY)?
За да сe направи Комбуча напитка е необходимо да имате Комбуча Култура (гъба) и стартерен чай. Комбуча културата представлява жива симбиозна колония от дрожди и полезни бактерии. Културата се развива в чаена инфузия и чрез естествения процес на ферментация превръща захарта в органични киселини и въглероден диоксид. В същото време тя произвежда голямо разнообразие от други съединения, които имат детоксикиращ ефект и са питателни за човешкото тяло, включително глюконова, млечна, и фолиева киселина. Стартерен чай е Комбуча напитка, която служи за закваска.Комбуча културата още е позната и под името SCOBY – Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts (симбиотична колония от бактерии и дрожди). Това определение най-ясно и точно описва групата микрооргавизми, работещи заедно, за да създадат ферментация.