Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: С какво ще третирате против Вароа тази пролет?

Гласували
176. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Лентички (Варостоп и подобни)

35 19.89%
  • Екостоп или подобно

10 5.68%
  • АпиЛайф Вар или подобно

1 0.57%
  • Оксалова киселина - напръскване

38 21.59%
  • Тимол в сироп, питка или в торбичка над рамките

9 5.11%
  • Мравчена киселина или подобен препарат

18 10.23%
  • Перицин

1 0.57%
  • Опушване с ОК

5 2.84%
  • Опушване с Тимол

16 9.09%
  • Опушване с друго

4 2.27%
  • Домашна рецепта с етерични масла

3 1.70%
  • Използвам Пробиотиции не третирам за Вароа

3 1.70%
  • Друго

9 5.11%
  • С нищо не смятам да третирам

24 13.64%
Страница 10 от 15 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 143
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Уважаеми колеги и модератори, темата се изчерпи и не мисля, че има какво повече (смислено) да се каже.

Ако може анкетата да остане активна а темата да е заключена, ще е чудесно. Ако не - заключвайте цялата тема.

......

Моля МОДЕРАТОР да заключи темата!
    Това, че двама си ги мерят, или по-скоро единият се опитва по всячески начини да го начука на другия заради медийната активност на хората от неговият регион, както и сполетялото ги нещастие, независимо в следствие на какво е, съвсем не мисля, че е причина да се заключва темата или анкетата!!!

Между другото днес на лекцията бяха разяснени причините за случилото се в странджанският регион, тъй да се каже от "най-високо ниво", или поне за част от пчелините, до които са успели да достигнат поради това, че пътищата са били непроходими(дъжд, кал)...

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Моля сподели на кратко.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Ненавременно третиране, от там зазимяване с изтощени увредени пчели. Лекторът на няколко пъти в прав текст каза, че по-важно е пролетното и целогодишното профилактично третиране срещу Вароа, отколкото есенното. Логиката е, че само така ще имаш що-годе здрави пчели за зимата. Ако третираш късна есен, когато няма вече пило, просто "остъргваш" пчелите от акара, но те остават увредени, а пчела, която е имала акар, живее на половина време. И дори да иззимува е слаба и трудно се вдига.

Човекът разбира се не каза "това им е грешката", но повтори "не се доверявайте сляпо на никой препарат, без да проверите ефекта от прилагането му".
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Но твърдо и категорично ли е, че е само вароа причината?
    Правени ли са изследвания за церана и т.н?
    Някакво вирусно заболяване пренасяно от акара ли ги е убило или са били изтощени от самия акар?
    Ако е вирус който се разнася от акара и е презимувал стабилно ни чакат много тежки времена.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Днес присъствах на една лекция на доц. Първанов за патологията при пчелите. Едно от най-важните неща които научих (което и друг беше писал по-нагоре в тази тема) е, че без значение от препарата или начина от третирането, ТРЯБВА ДА ИМА КОНТРОЛ НА ЕФЕКТА! Дали ще е с тест на опаразитяването преди и след третирането, дали ще е с "доказан препарат", няма значение. Защото най-опасно за пчелина ми, а и за тези наоколо, е ако аз си мисля че съм направил нещо а съм се заблудил...
    Затова, моят съвет е каквото и третиране да изберете, намерете начин да сте сигурни че то е било успешно
    Напълно си прав.Пролетта ако с лекарството което си третирал не е дало резултат имаш време за поправка,но ако лятото си третирал с препарат от който не е имало никакъв ефект,спасяваш каквото можеш,нямаш време за поправка.Есенните и зимните пчели са увредени и до края на октомври в кошерите е останала шепа пчела която не оцелява.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Моля сподели на кратко.
    Накратко:
    -третиране с "меки" акарициди(нали всички в региона са БИО)
    -топла есен, в която са продължили да гледат пило до късно през есен, и в следствие на това популацията на акара е скочила значително, а от там нататък е ясен какъв е резултата...

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Ако е вирус който се разнася от акара и е презимувал стабилно ни чакат много тежки времена.
    Те, всички вируси се разнасят от акара.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от marianski Виж публикацията
    Тези така отричани лентички най вече Варостопа е след ОК в анкетата.Уж всеки пише,че не вършат работа,а третира с тях защо ли???
    Варостоп=флуметрин. Флуметрин=Байварол. Еднакво съдържание на флуметрин и в двете.
    Варостоп не може, Байварол може? Атаката срещу Варостопа е търговски похват на Байер. А някой услужливо се включват да помагат на "швабите".
    До момента не съм попадал на изследване доказало резистентност на акара към флуметрин.Ако някой има нека го покаже.До сега само голословни обобщения и недоказани твърдения от "светила" на форума.Е за това и има място за Варостоп.
    А обобщението "лентички" е крайно некоректно.На лентичките има и флувалинат=Варотом ,доказано не ефективен, има и кумафос=Суперстрипс доказано не здравословен.За тези неща многократно е писано вече в други раздели на форума.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Добрееее имам един глупав въпрос.

Лентичките Варостоп след като се отвори опаковката, трябва ли да са влажни? А Байварола?
    Питам, защото като се замисля, колкото и пресни да съм ги избирал, на влажни не съм попадал.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Лентичките БАЙВАРОЛ са от пластмаса. На пипане си е най-обикновенна мека пластмаса. Не знам дали е микропореста или не, но в никакъв случай не говорим за влага.

Според мене разликата между БАЙВАРОЛ и ВАРОСТОП е в производителя. БАЙВАРОЛ се произвежда от BAYER и може да му се вярва, че на неговите лентички наистина има това, което го пише на етикетката, а именно 3.6 mg ФЛУМЕТРИН. Варостопа може и да има, може и да няма - кой да ти каже. Може и да не е виновен ПРИМАВЕТ, а да се окаже, че на пазара се разпространява фалшив ВАРОСТОП от някой друг - кой да ти каже.

По въпроса с резистентноста - BAYER не го крие и изрично пише в листовката си, че ако се третира много пъти подред с БАЙВАРОЛ, акарите ще станат резистентни.

Страница 10 от 15 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •