като ми дадат отводката ще е на 3-4 рамки...през колко време да добавям нови рамки с основа ?
като ми дадат отводката ще е на 3-4 рамки...през колко време да добавям нови рамки с основа ?
И поглед вечно устремен напред, към утрешния ден.
П.Яворов
Така бавиш развитието на отводката. И аз така работих първата година защото така пише по книгите, но после видях грешката. Щом видя че майката е осеменила питата слагам нова, пчелите преценяват колко пило могат да гледат. За запечатаното пило трябват по малко пчели.
да аз си купих Календарен Справочник на Л.Радоев![]()
И поглед вечно устремен напред, към утрешния ден.
П.Яворов
Уважаеми пчелари,нямам семейства но живот и здраве ще имам.В момента залагам бюджет -храна- по точно захар.Отводките ще са на четири рамки,от основните паши ще хвана само слънчоглед .Анализирайки прочетеното се спирам на десет кг.на отводка за периода от пролетта до зазимяване.Според вас това достатъчно ли е , или да добавя някое килце отгоре. Благодаря за вниманието.
Грубо сметнато 2 месеца (юни,юли) по 1 хранилка (800мл. - 500гр. загар)през 2 дни са 20 хранения точно 10кг. Дано е добра годината да хванеш слънчогледа, но след това септември ще трябва пак подхранване, за това си вземи по 15 кг. и да остане ще го ползваш следващата година. При интензивно хранене трябва да внимаваш да не блокираш майката (или разширяваш с пити или въртиш захарен мед с който подхранваш септември)
Успех!
Да споделя и аз какво направих.Миналата година купих три отводки на по 4 рамки,ЛР.По съвет на продавача,сложих ги по средата,а от двете страни поставих по три рамки с основи/десетак е /След около месец,корпуса беше изцяло изграден,като последно изградиха външните.Когато бяха изградили почти всичко,поставих отгоре нов корпус с восъчни основи,размествайки изградени и нови основи шахматно.До септември,двата корпуса бяха изградени,с малки изключения-две-три пити имат недоизградена долна част,но изцяло изградена горна.За зимата не съм стеснявал по никакъв начин,зимуваха на два корпуса,като подреждането го оставих на тях - все-пак пчелите си знаят най-добре.Но цяло лято не спрях да храня.
Извинете, че се включвам, виждам добри практики споделяте... Ако към отводката се осигурят поне една или две празни, изградени, здрави пити, нещата се променят. Обикновено в положителна посока.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))