Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 46 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 454
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Нозестата е съдържа йод и мравчена киселина.
    Нозевит+ съдържа лимонена киселина, витамини и етерични масла

Аз използвам целогодишно лимонена киселина, витамини и мащерка. Рамките в кошерите са чисти, а само на един кошер имам една черта отвън.
    Йодът убива всички бактерии(а не само вредните) и затова не го използвам.
    Затова според мен е по-добре с Нозевит+
    Нозевита явно съдържа нещо по -специално затова е толкова скъп. Гледам лимонена киселина 6лв.- 1кг.Дай рецепта.Ако съм я пропуснал някъде сори.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Нозестата е съдържа йод и мравчена киселина.
    Нозевит+ съдържа лимонена киселина, витамини и етерични масла

Аз използвам целогодишно лимонена киселина, витамини и мащерка. Рамките в кошерите са чисти, а само на един кошер имам една черта отвън.
    Йодът убива всички бактерии(а не само вредните) и затова не го използвам.
    Затова според мен е по-добре с Нозевит+
    Аз в сиропа за попълване на запасите август слагам изцеден лимон + мента,глог и валериан . Дамяне, сподели опит за мащерката !
    Баща ми (лека му пръст) в таблите на старите ДБ разстилаше мащерка ! Жалко ,че тогава бях на друга вълна и съм пропуснал урока !

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Нозевита явно съдържа нещо по -специално затова е толкова скъп. Гледам лимонена киселина 6лв.- 1кг.Дай рецепта.Ако съм я пропуснал някъде сори.
    Нозевита излизаше към 0.20лв/л сироп. Не е скъпо, но не знам колко вода има или колко киселина и витамини и какви...
    Трябва да съм давал рецепти и преди, но кой знае къде са. Това което сега използвам излиза 0.60лв/кг сироп.

На 12кг сироп:
    1 пакетче 8 грама лимонена киселина (Dr. Oetker)
    24 таб Витамин B комплекс
    120 таб Витамин C
    Чай от мащерка(силен екстракт)
    Чая е много силен и вътре има повече мащерка отколкото вода. Все пак мащерката е безплатна. Оставям мащерката да се кисне един ден и загрявам чая няколко пъти през това време. Става като Кока Кола на цвят.
    Витамините се стриват на прах и се разтварят в бутилка с чай. Следва много друсане. Ако използваш Витамин B12, то сега е момента да го сложиш в бутилката.
    Киселината се сипва в сиропа преди преди да сложиш захар във водата.
    Като изстине сиропа се слага чая с витамините и се разбърква.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan Mankov Виж публикацията
    Аз в сиропа за попълване на запасите август слагам изцеден лимон + мента,глог и валериан . Дамяне, сподели опит за мащерката !
    Баща ми (лека му пръст) в таблите на старите ДБ разстилаше мащерка ! Жалко ,че тогава бях на друга вълна и съм пропуснал урока !
    Ами... някой стари рецепти работят, а други не. Мащерката според мен работи, но всеки с мнението си. Мента не съм пробвал, но скоро някой каза за гюзум-джоджен(роднина на ментата). Глог и валериан не съм пробвал и не съм проучвал - нямам мнение.
    При мен зимуват на сироп + добавките и съм много доволен от резултата.
    Мащерката и киселината пречат на вредните бактерии и помагат на полезните. Бактериите които превръщат прашеца в перга обичат киселинна среда, а тимола и мащерката не им пречи.
    Комбинацията е идеална и няма как вредни бактерии да убият семейството. Просто е невъзможно да се развиват в тази среда.
    Вирусите също имат проблем с тази комбинация. За мен това е идеалното "лекарство" и досега не съм намерил по-добра алтернатива на мащерката, киселината и Витамин C.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    На 12кг сироп:
    1 пакетче 8 грама лимонена киселина (Dr. Oetker)
    24 таб Витамин B комплекс
    120 таб Витамин C
    Чай от мащерка(силен екстракт)
    .
    По колко грама се дава на семейство и през какъв период
    Милен Михов

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    По колко грама се дава на семейство и през какъв период
    Толкова е консервативна рецептата, че ако можеш и всеки ден давай и резултата ще бъде същия.
    Витамин C можеш да даваш по 60 таблетки/кг през ден и семейството ще се представи по-добре от такова само на сироп.(правени са опити и съм ги давал).
    Витамин B можеш да даваш 2-3 пъти повече и ефекта е положителен.
    Лимонената киселина сигурно всеки я е пробвал, а в рецептата има 0.6грама/кг (смешно малко).

Просто количествата са много малко и са под препоръчителните.
    6 пъти по-малко Витамин C от максималната доза с положителен ефект.
    Минимално количество Витамин B.
    Минимално количество лимонена киселина.
    За чая няма какво да кажа . Тимола в него няма да е повече от това което се дава иначе.

Сиропа има кисел вкус, а пчелите го вземат много по-бързо от чистия сироп. Не е меродавно, но някой така определят дали им харесват на пчелите питките.
    Интересното е че в меда само един път съм усещал мащерката, а за кисело не ми се е случвало и дори сега имам към 20-30кг при мен и няма и помен от добавките.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Дамянов ,явно сега сме те хванали да обясняваш. Уточняващ въпрос :може ли да се ползва аскорбинова киселина.Тази лимонена киселина на д-р Оеткер ,да не е -лимонтузу? Някъде четох ,че имало разлика между лимонтузу и лимонена киселина.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Дамянов ,явно сега сме те хванали да обясняваш. Уточняващ въпрос :може ли да се ползва аскорбинова киселина.Тази лимонена киселина на д-р Оеткер ,да не е -лимонтузу? Някъде четох ,че имало разлика между лимонтузу и лимонена киселина.
    Не си ме питал - не съм ти казал .
    Лимонтузуто е най-често смес от лимонена и винена киселина - МЕНТЕ.На Dr Oetker e 100% лимонена.
    Другото име на аскорбинова киселина е Витамин C
    Витамин C-то се разпада много бързо, а лимонената не. И двете се използват за консервант и ги има в почти всеки продукт в хладилника, че и в хляба(бях показвал снимки на съдържанието на хляба).
    В хляба се използва за помощ на маята. Бухва много повече и от долното става ясно защо е така.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Лимонтозуто или лимонена киселина които се продават по магазините всъщност са винена киселина и то синтетична. Дамяне аз знам два вида мащерка обикновена и лимонена - коя използваш.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Благодаря за бързият отзив.Стана ми чудно защо стриваш таблетки ,иначе и хляб съм произвеждал.

Страница 18 от 46 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •