Рязан е на циркуляр за да ляга хубаво.
Рязан е на циркуляр за да ляга хубаво.
Благодаря на всички за идеите.
Няколко пъти препрочитам цялата тема и осмислям всички идеи, защото като нов продукт в пчеларството ще минат години да се стигне до крайният удовлетворяващ резултат, за това съм на мнение, че всички идеи и споделяне на опит са добре дошли.
Ето и моето тълкувание по проекта. За временно (само за през лятото) според мен нуклеуса няма да има проблеми в този вариант. Но ако се наложи да зимуват в него отводките като резервни майки мисля че основния проблем ще бъде заклеиването на рамките (на ушите ) им към фибрана и при опит за вадене ще се наруши неговата цялост. За това идеята ми е нуклеуса да бъде с вътрешна хранилка като предлага scutellator -няма да ги има тези 7 см. над рамките и ще има възможност за по лесно и внимателно боравене с рамкоповдигача. Друго което предлагам летвичката на която лягат рамките да бъде с дебелина 20мм. и ге образна форма а може да и се сложи и релса и под летвичката 20мм. фибран От друга страна пък си мисля, че когато си със вътрешна хранилка ще има повече на брой отваряния и разединяване на залепените места и може да се окаже че варианта с над рамъчна табла е по удачен и тогава за да се избегнат тези 7см. над покривната табла може да се преустрои капака което ще доведе до по сложна изработка.
Дааааобаче ако се окаже че нуклеуса изкарва без проблем 5-7 години защо да не си поиграеш и да му направиш капак като на стандартен кошер. Аз имам намерение за сега да правя 20бр. и не е проблем да икспериментирам. Другите проблеми мисля че ще бъдат гризачите и кълвачите. За времето което се занимавам с пчели нямам повече от 10бр. умрели семейства и 2 от тях са от кълвачи.
Просто разсъждения.
Продължавам със разсъжденията.
За да отговоря на въпроса си - Като искаш здрав нуклеус направи си го от дървен материал. веднага изниква основното положително качество на фибрана за мен. А то е тежестта, всичко др. е второстепенно. Така че аз взех моето решение-смело напред.
За споделяне на опит към колегите които имат намерение да си правят кошери от фибран, мога да кажа, че имах подобни 2бр.направени преди повече от 10год. които вече са излезли от употреба и 1бр. стои за склад на пушалката. Тогава основното ми притеснение беше, кой ще носи тежестта която в повечето случаи стига да 100 кг и им направих дървена конструкция изпълнена със стиропор облечени със фазер, вътре и от вън. Основните недостатъци проявили се във времето.
-Изкарват не повече от 10год.
-Предпочита ни са от мравките и не само във възглавницата но и в последствие успяха да влезнат вътре в стените и беше нещо ужасно, жив мравуняк.
-Друго което сега се сещам е че от един стиропорен кошер си взех решение, да премина изцяло на 12 раков Дадан блат за уточнение те бяха 10 рамкови.
Да даето това е ефекта на споделянето в забързаното ежедневие сега анализирам нещата, тогава бях абсолютен новобранец.
Историята беше такава- Този 10 раков дадан блат беше няколко години абсолютен първенец в медодобива, налагаше се да му слагам 4ти магазин и на есен когато дойде време за зазимяване вътре има не повече от 3-5 кила мед. Тогава още не бях взел решение каква система на пчеларстване да избера и си казах само големи обеми и никога 10 рамков дадан блат.
Сега като се замисля тези десет рамки пило и доста в магазина да ли са били само от майката или е имало и ефект от ИЗОЛАЦИЯТА.
http://building.dow.com/europe/bg/pr...foam/fm700.htm - Това е най-добрият материал за кошери на БГ пазара в момента. Кошерите ми са ЛР изработени с него през 2010г. От вътре са облепени термоформовъчно фолио закупено от Ботевград. Залепването на фолиото е осъществено с "течен пирон". Всеки корпус е с две дървени рамки отгоре и отдолу с размер на летвите 3 х 4 см. Не са ползвани никакви крепежни елементи освен полиуретаново лепило, Дъната са дървени, мрежести на ВИМЕКС-М. Кошерите ми зимуват с изцяло отворено дъно, с найлон над втория корпус и капак също от изолация. Питите вътре са с пластмасови Бургаски основи.
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35034193
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35034196
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35034142
P.S: Не спирайте да експериментирате, там се ражда истината!
Здравейте,
Камене, БРОВОС ЕВАЛА и т.н. Бих искал малко повече разяснения. С каква дебелина на ......(как му беше името) правиш кошерите? Какво му е търговското наименование? Въпроса ми може да е тъп, но не съм толкова умен и си признавам когато не знам нещо. Лесно ли може да се намери? От вътрешната страна пчелите грискат ли го, или си го обработил с нещо?
Абе с две думи ако, и ще ли е ВЪЗМОЖНО да споделиш своя опит, ако трябва и нещо като чертеж за онагледяване.
Смятам, че доста хора ще сме ти БЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРНИ!!!
Поздрави, Г. Георгиев
Разликата м/у Fibran и DOW Floormate e ... ми то май няма прилика. ;-))))).
Сериозно, разликата е в:
-- химичния състав;
-- плътността - Фибран - 28-30 кг/м3; DOW - 35-40 kg/m3;
-- изолационните плоскости на Фибран прозират на слънчева светлина, докато на DOW не прозират;
-- като натиснеш с палец лист Фибран повърхностния му слой се цепва ( спуква ). докато на DOW само потъва леко;
-- изолационните плоскости на Фибран са "вафлени'', докато на DOW са гладки за дебелини над 2 см;
-- и така нататък...
Дебелината на изолационните плоскости е 4 см. Както вече споменах от вътре са облепени термоформовъчно фолио закупено от Ботевград. Залепването на фолиото е осъществено с "течен пирон".
Чертежи не са необходими, защото кошерите ми са стандартни (всеки би трябвало да знае вътрешните размери на ДБ, ЛР, Фарар и др.).
Плоскости FIBRAN има и гладки, но по магазините и складовете не се срещат често.Тези, които са с "вафленият " релеф, пчеличките обичат да ги гризкат. Гладките - съвсем леко се покриват с прополис и изобщо не ги хапват![]()
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))