Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 25 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 244
    Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Владе, ако прочетеш какво съм писал по темата (още в началото) ще видиш, че и мен ме "блазни" по голямото количество рамки. До тук никой не се е изказал с да или не. Говоря за: Рамките във восъкотопилката да са подредени както в кошера (вертикално). До сега никъде по форума, или в мрежата не съм веждал слънчева восъкотопилка с такова подреждане. Какво мислиш за дебелината на стъклото? Успех в направата!

Поздрави, Г. Георгиев

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Начина по който се стича восъка при топене според мен предполага хоризонтално разположение на рамките. Ако е вертикално при стичането на восъка и падането на отпадъци отделането му ще се затрудни и ще е необходима допълнителна обработка за отделянето му. Такива разсъждения съм правил. Ако някой има практически опит моля да сподели.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Bobi-M9598 Виж публикацията
    . Говоря за: Рамките във восъкотопилката да са подредени както в кошера (вертикално). До сега никъде по форума, или в мрежата не съм веждал слънчева восъкотопилка с такова подреждане.
    Е как, на градския /Симо/, неговата нали е такава? Значи аз в първия си пост в тая тема, в предпоследния абзац съм си го казал кое ме е водило - от боклуци да направя нещо, което да видя дали може да върши няква работа и после да седна да си направя нещо по-добро. Идеите не са мои а всичките са оттук-оттам. Така се случи, че тая измишльотина на себестойност под 1 лв без труда още е в експлоатация /близо 10 год./ и май и тая година ще изкара. Отгоре е дебело стъкло, мисля че 4 мм беше, имам и стъклопакет, но никога не съм го пробвал, има ли слънце и 30 градуса и процеса почва, хаха. Малкия обем бързо се затопля, тъй че смятай грубо колко кошера имаш, 1/3 рамки да подменяш и далаци и разпечатка и си направи сметката. Поставката на която лягат питите е стъкло, като потъмнее от восъка, всичката отразена светлина от фолиото влиза в нея. За страничните ивички стъкло съм ползвал силикон какъвто ми е останал от нещо друго, евтин и със сигурност безцветен. От вътре има фолио навсякъде, така че стиропора е защитен и все още не се е деформирал, нито отвън, нито отвътре. Ще взема сега да го огледам и ако е държелив, ще го оставя цялото лято на открито да видим какво ще стане най-накрая. Отгоре ако ще се слага стъклопакет със тия модерните стъкла, задължително да се уточни с джамджията - трябва да пуска светлината навътре и да държи топлината да не бяга навън, всичко да е на макс, иначе по-добре с някво дебело стъкло, хвърлено за боклука. И от мен успех!
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Йорданов, голямо БЛАГОДАРЯ. Нещо съм бил заспал като четох темата от началото. (Намерих го в пост№37 на Симо) Даже така като гледам отгоре е със стъклопакет. Нещо се разколебавам относно изолирането с фибран. От много мислене, от 2см. дъски от вътре облицована с печ. плаки от вън боядисана много черно. Само се чудя дали стъкло, или стълопакет?

Поздрави, Г. Георгиев

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от Bobi-M9598 Виж публикацията
    Здравейте,

Владе, ако прочетеш какво съм писал по темата (още в началото) ще видиш, че и мен ме "блазни" по голямото количество рамки. До тук никой не се е изказал с да или не. Говоря за: Рамките във восъкотопилката да са подредени както в кошера (вертикално). До сега никъде по форума, или в мрежата не съм веждал слънчева восъкотопилка с такова подреждане. Какво мислиш за дебелината на стъклото? Успех в направата!

Поздрави, Г. Георгиев
    При такова подреждане на питите се губи доста восък,който остава в килийките като в джобчета .Става за пити на които не е отглеждано пило,а те са не повече от 5–7% от бракуваните пити.Намери начин да закрепиш питите с долната летва нагоре т.е. на 180 гр.Успех.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Да, Гоголе, сега като ми обърна внимание...... "ШАХ С ПЕШКАТА". Не се бях сетил. БЛАГОДАРЯ. В този ред на мисли, при другите восъкотопилки в които питите се поставят легнали, дали остава восък в килийките от горната страна?
    Моля да бъда извинен за "тъпите" питания но никога не съм виждал на живо този уред в действие.
    Поздрави, Г. Георгиев

Не. Всичкия восък се стопява и си изтича в съда който си сложил.

П.с. Много колеги се бъркат Боби ли си или Георги. Ако не ти е проблем, пиши на Матеев да ти промени регистрацията за да е по ясно. Не мисля че имаш нещо за криене. Разбира се само ако желаеш. Поздрави.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Юри, не ми е проблем. Просто така си тръгна. В началото на регистрирането ми в пч. форум се регистрирах няколко пъти (поради недостатъчна ком. грамотност) все си забравях какво, и как съм регистрирал. Когато се предложи смяната на никовете с имена, все още не можех да се оправям с клавиатурата, когато започнах да пиша за улеснение на всички (и мое) си оставих ника, а започнах да се подписвам с името си. Казвам се Георги. Преди доста години имаше една среща на хора от форума на бул. "Гоце Делчев" в един ресторант (ако не се лъжа "Доброто") там сме се виждали с теб. Нищо лично, просто ми трябваше доста време да започна да участвам малко по-активно тук.
    Благодаря ти много за това с восъка, а какво мислиш, ако се подредят питите вертикално дали ще изтича всичкия?

Поздрави, Г. Георгиев

Ок. Срещата беше отдавна и не съм сигурен, че ако се видим сега, ще те позная. Трябва да го направим някога.
    Относно въпроса ти. Не би трябвало да има проблем. Важна е температурата и да има някакъв наклон. Не съм пробвал, но не виждам причина да не стане.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Юри, благодаря. Като я направя, не знам кога ще кача снимки. Дано не ме е срам от "произведението".

Хубаво би било да се организира такава среща. Доста хора сме в София и може да споделим много неща.Бих те помолил, ти си по-напред с "материала" ако и когато имаш възможност да отвориш една нова тема по въпроса където и е мястото.

Поздрави, Г. Георгиев

Страница 7 от 25 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •