Честите самосмени се обяснявали с недобро оплождане, обикновено това ставало, когато времето на оплождане е лошо и майката не е могла да извърши няколко брачни полета.
Колко честа? Аз съм виждал най-много до 4 пъти на сезон. 4 поредни поколения майки с непълно оплождане? Или да са били толкова некачествено отгледани че да не могат да преживеят 1 месец в кошера? - Не и ако съдя по пилото до момента на залагане на маточниците.
Все още имам майки от една злощастна партида през 2009, когато по моя вина нямаше достатъчно търтеи и само 1/3 се оплодиха при това повечето пронесоха със закъснение ( половината от останалите така и не пронесоха до 22-ия ден).

Спермата на един нормално развит търтей е достатъчна да запълни два пъти сперматеката на една добре отгледана майка. Майката се опложда с няколко търтея не за да постигне пълно оплождане, а от гледна точка на разнообразието вътре в кошера. Когато има повече търтеи тя ще се оплоди с толкова с колкото й е нужно, когато няма - с толкова с колкото й се налага.

Необичайно честите самосмени не могат да бъдат обяснени с нищо друго освен с болест - имайте го в предвид докато се сещате от къде би мога да дойде тя в пчелина и за следващия път когато домъкнете рояк, майка, употребяван кошер от някъде си или просто сте били на гости на пчелина на приятел.

Вече е късно за каквито и да било предпазни мерки (или поне за повечето от вас). След 5-6 години всичко това ще отшуми. Сега единствено може да изключвате от родословието всички семейства чийто едногодишни (под 12 месеца) майки правят самосмяна.