Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 396

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    11.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Камен Крумов Виж публикацията
    Минах през този период преди 4 години. С пяната е много по-стабилно и много, много по-евтино.
    Да малко скъпичко ми идва със силикона, мисля за някакво по евтино лепило което да ползвам. Относно закрепването със такера което съм направил, да разбирам че е погрешно, или спокоино мога да си продължа по този начин. Да попитам само това панестото лепило не се ли раздува или точно по тази причина са притиснати готовите рамки?

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от asti Виж публикацията
    Да малко скъпичко ми идва със силикона, мисля за някакво по евтино лепило което да ползвам. Относно закрепването със такера което съм направил, да разбирам че е погрешно, или спокоино мога да си продължа по този начин. Да попитам само това панестото лепило не се ли раздува или точно по тази причина са притиснати готовите рамки?
    Този реборд който е изрязал колегата точно той ,ще ти създава проблеми после
    Милен Михов

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Камене, имам питане. Как топиш восъка, и след колко време? Предполагам, че като при ВО след потъмняване.

Поздрави, Г. Георгиев

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Bobi-M9598 Виж публикацията
    Здравейте,

Камене, имам питане. Как топиш восъка, и след колко време? Предполагам, че като при ВО след потъмняване.
    Восъка се отстранява от основата със шпатула, широка 3-4 см, връхчетата на която предварително са загладени със закръгление R=4mm (на око разбира се ). Хубавото на тези основи е, че можеш да коригираш градежа когато си поискаш. Всеки знае, че една пита с восъчна основа пчелите я съсипват непоправимо с маточниците. При пластмасовите основи това е поправимо. Понякога пчелите в нагона си за повече търтеи изграждат отделни петна от питата само с търтееви килийки. Драсваш със шпатулата и при следващият преглед установяваш работнически килийки. Ако решиш да си дезинфекцираш старите вече "остъргани" пити това може да стане за няколко минути в парна восъкотопилка при температура не по-висока от 80 градуса Целзий. А от там обратно в кошера и този път градежа отнема много по-малко време на пчелите.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Камен Крумов Виж публикацията
    Ако решиш да си дезинфекцираш старите вече "остъргани" пити това може да стане за няколко минути в парна восъкотопилка при температура не по-висока от 80 градуса Целзий. А от там обратно в кошера и този път градежа отнема много по-малко време на пчелите.
    Каква восъкотопилка ползваш,имали регулатор за температура или има друг начин за подържане на температурата до 80°.Аз пробвах в моята но ги деформира.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Каква восъкотопилка ползваш,имали регулатор за температура или има друг начин за подържане на температурата до 80°.Аз пробвах в моята но ги деформира.
    Восъкотопилката ми е на пара, събира около 25 - 30 пити и не може да вдигне повече от 96 градуса С. Купуваш си от магазин "Всичко по левче" термометър със сонда, която има кабелче и я мушкаш в обема на камерата. Стува около 4 лв. Чакаш да стане 75-80 градуса и спираш пароподаването.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Цитат Първоначално публикувано от asti Виж публикацията
    Относно закрепването със такера което съм направил, да разбирам че е погрешно, или спокоино мога да си продължа по този начин. Да попитам само това панестото лепило не се ли раздува или точно по тази причина са притиснати готовите рамки?
    Определено не продължавай по този начин. В последното ми мнение обясних защо. Лепилото не е монтажна пяна за врати и прозорци, а полиуретаново лепило за лепене на топлоизолационни плоскости и няма обемно разширение. Може да се закупи от магазините за топлоизолации, струва около 10-12 лв, стига за оклоло 250-300 основи и се работи с пистолет за пяна. Рамките, или по-скоро основите, се притискат за да се изгони въздуха между тях.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •