Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 34 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 336
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Инвертирания сироп който си приготвям е с 18-19% влажност.Слагам го неразреден,точно заради влагата.Въпроса ми беше каква е практиката на опитните пчелари при такава пролет?
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Подаването на сироп при тая дневна температура няма ли опасност да внесе излишна влага, която в тоя момент от развитието на семействата може да им навреди
    Да,така пише по книгите.Но,не мисля,че им вреди по това време,още повече,че имат пило и има нужда от вода.Силни семейства с добри медопрашецови запаси(над 15кг към момента) направо си плачат за вода-сироп.Нищо,че до пролетта има още 10 дена.Един колега беше писал за пило на 3-4-5 рамки,което ще рече-активно състояние на семействата.Една снежна седмица с не много ниски температури няма да повлияе на развитието на силните сем.И,определено в момента такива семейства са „жадни".

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Моята практика е да храня само с твърда храна във вътрешна хранилка, използвам преградната дъска ката хранилка. Когата сложа храна обръщам преградната дъска с храната към семейството, когато няма храна преградната дъска е обърната с цялата преграда към семейството. Сиропа пролетта при мен е забранен, кара пчелите да излизат навън на облет при това прохладна време и не се връщат обратно, освен това вкарва излишна влага, а те си имат достатъчно влага вътре от конденза при разлика между температурите. Твърдата храна е тесто от пудра захар с изосуит, ако свърши тестото слагам суха захар. Сироп давам само в края на лятото и есента за допълване на зимните запаси.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    При мен е по-скоро така както го описва Ангел. Днес търсеха вода под дърво и камък. Подхраних със сироп, даже като видях как търсят вода го разредих още малко, беше 1:1.
    Наистина в по-студено време някои пчели остават навън, но те така или иначе си заминават. А облитане става и без подхранване. Аз забелязах, че много по-бързо вземат сиропа от вътрешните хранилки когато има облитане и вече сипвам течно само като съм сигурен, че за деня ще има облитане.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    И според мен Ангел е прав. В студеното време пчелите излитат за вода и докато събират водата замръзват и умират. Просто на мен хранилките не са подходящи за студеното време.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Миналия четвъртък,преди заснежаването,сипах на по-силните сем. по една хранилка 600-700млл,като хранилките ги поставих директно в/у рамките.В събота на 14-ти ще сипя на всички + суха захар.Искам да подчертая,че сипването на сироп преди да разцъфне джанката не ми е практика,но тази година.....Очевидно е,че,към този момент при мен във Видинско, сем. имат нужда от вода.
    Ако следваме книжките в тях пише,че пилото около 15 март ще бъдат събирачките по време на акацията ако същата цъфне около 5 май.Демек още от сега,в зависимост от количеството пило,може да се прецени дали едно сем.ще има нужда от подсилване или разтоварване.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Днес в слънчево време и бързо топящ се сняг, сложих на всички семейства по 1 кг. "Апифонда". Направи ми впечатление очевидното увеличение на количеството на пчелите (след 28-ми февруари, когато отново слагах храна). Моето скромно мнение е, че пчелите се развиват 2-3 седмици по-рано от обичайното.
    Working....

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Времето е направо да му тегля една "благословия" няколко пъти. Ей така за успокоение. Не помня такава година ,до днешна дата да не съм направил осведомителен преглед.За сега само отгоре ги гледам.Като попълня първият ред в тефтера ,за всяко семейство ,тогава ще отпаднат въпрсителните.И прогнозата не е добра.Бабата и тя е за "благославяне"

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Времето е направо да му тегля една "благословия" няколко пъти. Ей така за успокоение. Не помня такава година ,до днешна дата да не съм направил осведомителен преглед.За сега само отгоре ги гледам.Като попълня първият ред в тефтера ,за всяко семейство ,тогава ще отпаднат въпрсителните.И прогнозата не е добра.Бабата и тя е за "благославяне"
    Приемаш гледането отгоре като "осведомителен" преглед и чакаш време за главния пролетен....
    Working....

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    И според мен Ангел е прав. В студеното време пчелите излитат за вода и докато събират водата замръзват и умират. Просто на мен хранилките не са подходящи за студеното време.
    Тази сутрин около 9 часа при 4-5 градуса започнаха да кацат по снега и там си остават . Направо е ужас !!! Наоколо чакат синигери и пируват . След обяд беше пълно с разчленени пчели . Грозна гледка ,свило ми се е сърцето ! Иначе медената питка я слагам в чинийки за еднократна употреба и в хранилката . Вече 3 пъти по 700-800 гр, и добре я усвояват . Чудя се защо не си пият конденза по капака на хранилката !? А може просто вече да не ги сдържа вътре . Навън е цъфнал дряна, ивата и тя срамежливо се обажда ...........ииииии март мина !!!!!!!!!!!!

Страница 10 от 34 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •