Имам имам ,но се притесних ,че е минало без мен.То от Плевен какви фоерверки имаше само.
![]()
Имам имам ,но се притесних ,че е минало без мен.То от Плевен какви фоерверки имаше само.
![]()
Много добре си беше организирано изложението, но климатичните условия го провалиха. Аз бях в четвъртък, имаше много хора. В петък също е имало посетители. За събота е имало много канещи се да го посетят, но времето ги е уплашило. Имаше изложено всичко, от което има нужда всеки пчелар, най-важното е че имаше и ВЪЗДУХ и ПРОСТРАНСТВО.
Успех пожелавам на организаторите за последващите изложения.
PS - Очакваме с интерес и отзивите на председателя на конфедерацията.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
А, то търпение имаме, но явно Борис Стефанов не е бил там да снима, защото той обикновенно на деня, или на следващият качва(в youtube) всичко заснето. Въобще някой снимал ли е лекциите? Ще бъдат ли качени в интернет или пък издадени нанякакаъв технически носител(DVD) - ако са заснети, разбира се?!?
Иванка Желязкова - Хранене на медоносните пчели
Калинка Гургулова - Малък кошерен бръмбар
Пламен Христов - Нов високопродуктивен метод за добиване на пчелно млечице
Симеон Николов - Модифицирано дълбоко дъно
Жечо Мурзов - Основни проблеми при добиването, обработката и употребата на пчелния прашец
Имаше още, но не ги намирам. Явно са изтрити или са променени имената.
Колегата Стефанов е качил доста клипове -> https://www.youtube.com/user/borisstefanov/videos
На мен ми беше интересна лекторията с Бормалийски и предполагам, че и на други ще им бъде.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
За Борис Стефанов не знам, но сина ми снима почти всички лекции. Сега се обработват и когато са готови, ще се качат в You Tube.
Единствената незаписана лекция е тази на доцент Пламен Петров. Той изрично отказа да бъде сниман и дори се стигна до известни пререкания. Не се възприеха нашите доводи, че неговата дейност се финансира с пчеларските пари, което означава че постигнатите резултати са ПУБЛИЧНА СОБСТВЕНОСТ. Самата организация НРАП също е регистрирана в публична полза и би трябвало цялата нейна информация да бъде предоставена безплатно на всички пчелари. Да, ама не. Доцента най-нагло беше написал на заглавната страница на презентацията само неговото си име. Аз това го възприемам като КРАЖБА от всички пчелари. Тоест с техните публични следства той задоволява само собствените си ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ.
Както и да е - за да не влизаме в конфликт, наложи се да изключим камерата. Лекцията беше изслушана от сравнително малко хора - може би 30-40 човека. Половината зала беше празна.
Това беше и единствената лекция, при която охраната на панаира беше строена покрай стените на залата. Причината - за да има респект в посетителите на лекцията и никой да не си помисля да задава неудобни (конфликтни) въпроси.
Ето как изглеждаше разположението на щандовете. Това е предварителен план - действителните щандове бяха разположени по малко по-различен начин. Например имаше 2-3 щанда там където е буквата H. Конфедерацията беше в дясната страна и беше обградена от други непчеларски щандове. Въобще цялата дясна част беше предоставена на всякакви земеделци, които предлагаха разни техни си машини и съоръжения. Щанда до нас например презентираше пластмасови маркери за слагане на ушите на кравите, а щанда пред нас - някакви жълти бидони. Всъщност пчеларското изложение заемаше централната и дясната част на залата (букви A, H, D, E и G). Отзад беше залата, в която се водеха лекциите.
![]()
Като организация изложението беше на много високо ниво. Определено пловдивската група е положила големи усилия в тази насока. За да бъде това изложение по-успешно в следващите години, бих направил следните препоръки:
1. Намаляване на цената на щандовете. Само така могат да се привлекат много изложители. Всеки един изложител си прави сметката по време на изложението да направи продажби, които да му избият разходите. Ако това не се случи, то той най-вероятно ще се откаже.
2. Създаване на предпоставки около или зад палатата да се образува БИТАК, от който пчеларите да могат да си закупуват едрогабаритни стоки - кошери, кашони с основи или храна, пчеларски машини и съоръжения и т.н. По принцип пчеларите ходят по такива изложения за да си купят нещо полезно, а не за да гледат какви са достиженията в бранша.
Като цяло привличането на повече изложители ще привлече и повече посетители и обратното - многото посетители ще мотивират потенциалните изложители да отидат на изложението и да продават произведения от тях пчеларски инвентар или продукция. Следователно трябва да се работи и по двете посочени от мене точки.
Цените зависят от Панаира. За да отворят една палата, те си имат разходи, под които няма как да паднат. Който иска да си прави някакви анализи, да си дръпне от официалният сайт на панаира разценките и да си сметне колко струва квадрата за участие в АГРА, като си добави допълнителните разходи за столчета, витрини, такси и т.н. Грубата сметка е, че цените за участниците в АПИ България са наполовина на цените за участниците в АГРА.
Да, така е - цените зависят от Панаира. Той предлага много повече екстри и има много по-качествено обслужване на клиентите си (изложителите). Но дали наистина пеларите-изложители се нуждаят от такава екстра (висококачествена услуга) или просто искат да им излезе сметката?
Така е в пазарната икономика - пазарните субекти искат да им излезе сметката. Аз например предлагам висококачествени рамки, но потенциалните ми клиенти не ми казват "браво, много са хубави", а "много са скъпи" и си купуват от някой друг по-евтини рамки. И докато не оправя цената никой няма да купи от мене рамки, независимо колко звезди му свалям от небето. Ако наистина и аз искам да продавам рамки, трябва да осъзная че моята целева група (потенциалните ми клиенти) искат евтиния, а не качество. И да започна да произвеждам евтиния, защото явно за качествените рамки няма пазар в България. Трябва ли да им се сърдя на пчеларите за това, че не мислят като мене? Или просто трябва да се съобразя с желанията им .......
Истината за Пловдив (пък и за другите изложения) е че те струват много повече от това, което реално изложителите заплащат на организатора. Това е така защото местната група пчелари губят страшно много лично време и пари при организацията на тези изложения. Това обаче никой не им го признава. Никой не им казва дори и едно БЛАГОДАРЯ за направената от тях саможертва. Та такива сме си Българите и скоро няма да се оправим .......
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))