Аз го написах това в преден коментар. В края на март премествам пити с мед (разпечатани или надраскани) първоначално до пилото а като се оттоли между пилото, но не стеснявам. В момента има питки над пилото.
Аз го написах това в преден коментар. В края на март премествам пити с мед (разпечатани или надраскани) първоначално до пилото а като се оттоли между пилото, но не стеснявам. В момента има питки над пилото.
Еее, разни хора, разни идеали. Пчелите ако имат техен си мед, защо им даваме нещо друго? Всичко опира до умения, условия, възможности, цели, всеки сам да си отговаря.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Това го направих вчера, но ми направи впечатление, че на всички кошери има много малко пило, да речем по пет см2. А, като чета из форума това направо си е пълна трагедия. Иначе пчели си има много, повечето са на шест или седем междурамия, е има и на три,четири. Днес купих стартовит и лентички от сръбските "супер стрип" но тази година опаковките са червени, а не сини. Добре ли ще е да започна с доза от 500г. през три или пет дни, със захарен сироп 1:1 плус стартовит. Овошките започнаха да цъфтят,а рапицата расте усилино вече е около тридесет и пет сантиметра. Лентичките ще ги сложа при първа възможност. Правилен ли ми е плана или .........
Това, че си решил да си вкараш КУМАФОС ("супер стрип") в кошерите е твой избор. Опитай поне да махнеш лентичките месец преди да сложиш магазин.Така се предполага , че "кумафос"-а който ще ядеш ще е по-малко.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
За "Стартовит"-а проблем няма.Но ако си мислиш за магазини и рапица премисли за "супер-стрип"-а.Рапицата и без друго я пръскат достатъчно с химия.За акара избери друго.Има много писано във форума.
Много благодаря,. За супер стрип-а още в предния пост ме убеди, да не го ползвам. За третирането ще прочета пак темата-анкетата и ще преценя, до колкото мога какво да използвам. Щом няма проблем за стартовит-а от утре започвам с 500мл. през пет дни и 0,25мг препарат. И ако не е нахално, може ли само малко насока доло горе къде да търся по въпросът за малкото запечатоно пило от 5см2 до 10см2, средно на кошер. Благодаря, предварително.
"Малкото запечатано пило" е твоето субективно виждане за обективното развитие на семейството.Защо пиша така?Количеството пило зависи от много взаимно свързани обективни фактори.Зависи от майката.Възраст , наследствени заложби.Зависи от пчелите.Количество и качество.(Малко и болни пчели много пило не отглеждат.) Зависи от храната в кошера.Признак на глад в кошера е изхвърлянето на изсмукано открито пило.Когато са гладни пчелите са и "канибали". Зависи и от наличието на храна извън кошера.Истинското и бурно развитие започва след появата на прашец и нектар в природата.А това става с повишаване на външните температури.От значение е и местоположението на кошерите. Кошери на сенчесто и проветриво място се развиват по-бавно и имат по-лоши резултати.
Накратко, ако в твоя район са налице всички предпоставки за силно развитие и кошерите на колегите около тебе са много по-напред в развитието си може да се безпокоиш и търсиш причини за разликите.
А за успокоение и при мене развитието тази година закъснява, с около месец.Човек прави каквото може, а Дядо Господ каквото трябва.
И накрая един съвет: Още е много рано да ги ровиш и разглеждаш.Ако простудиш пилото при следващото отваряне пак ще е малко.Отделно загубената енергия на пчелите за нареждане и затопляне на гнездото.За момента третираш за вароатоза и храниш.И през свободното време четеш.Успех!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))