Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 86 от 149 ПърваПърва ... 3676848586878896136 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 851 до 860 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Дайте да видим какви са тези начини за определяне на живия акар в кошера, защото аз от няколко формули на база свободно падащия акар друго не знам.
    До момента аз съм си измислил два метода, като втория от тях е чисто теоретичен и аз смятам само да споделя идеята, а после във форума да направим мозъчен щурм и да я доразвием в работещ прототип.

Първата и по-лесната идея е да се използва някакво силно средство за третиране, за което предварително да знаем, че ВИНАГИ ИМА почти 100%-ова успеваемост. Например БАЙВАРОЛ или ЧЕКМАЙТ. Третирам например целия пчелин с оксалова киселина и след това контролно третирам един или два кошера с БАЙВАРОЛ. Измервам колко акари са паднали от Байварола и това ще бъдат точно акарите, които НЕ ГИ Е УБИЛА ОКСАЛОВАТА КИСЕЛИНА. По този начин грубо преценявам каква е била ефективноста на третиране с оксалова киселина и дали моите акари вече не са резистентни към нея.

Втората теоретична идея е да направя истинско измерване на живите акари. За тази цел измислям някаква кутийка, която да бъде капан за живи млади пчели. Обема на тази кутийка (капан) е така изчислен, щото в нея да се побират например около 100 пчели или да кажем 200, за по-голяма точност. Кутийката (капана) се слага в кошера, някаква храна привлича вътре тези 100 или 200 пчели, и след това кутийката се вади и се преброяват акарите по пчелите. Ако може това да стане без тези пчели да се убиват ще е добре, но в краен случай съм готов и да ги убия, за да стане преброяването бързо и лесно. 100 или 200 пчели са нищо за един кошер с 50-60 хиляди пчели. Майката ще снесе толкова яйца само за 2-3 часа.

Въпросът е как да усъвършенствуваме тази идея, щото набирането на пчелите в капана да отнема само секунди време. Същото важи и за последващото преброяване - то също трябва да става за секунди. Общо по цялата операция с едно измерване съм склонен да жертвам максимум 1 минута, за да имам шанса в рамките на един ден да проверя стотици кошери.

Например по убиването на акарите може да се използва горещ въздух с температура около 48-50 градуса. Пъхам кутийката с живите пчели в някаква по-голяма кутия, обдухвам ги интензивно с горещ въздух, акарите падат на дъното и готово. Пчелите остават живи и ги пускам на свобода. Въпросът е дали това ще може да се направи за около 1 минута време (обдухването и умирането на акарите). В краен случай мога и да убия пчелите с много горещ въздух, за да стане бързо. Важното е после след стръскване на кутийката акарите да изпадат от дупките, а пчелите да останат вътре.

Целта е една и съща кутийка-капан да се използва многократно в много кошери. Глупаво е да правя 2000 кутийки (по една на кошер). Ако обаче кутийката е за многократна употреба, тогава трябва да се измисли и бързо средство за дезинфекция. Например за няколко секунди да я обдухам с въздух с температура 300-400 градуса.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Без да се убиват пчелите - тампонче напоено с етер - в кутийка/буркан с четка се смитат пчелите от рамката пуска се тампончето и се затваря за 40 сек. до 1 минута т.е. докато пчелите вътре се упоят след това се броят акарите по пчелите и падналите при 5 % акари на общото количество пчели може да се приеме че всичко е в нормите над 20 % нещата са зле...
    Друг вариант е с пудра захар...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Като каза етер - сетих се че в апарата за изкуствено осеменяване майката я приспиваме с CO2. Една малка бутилка ще стигне за стотици кошери. Приспиването става за секунди. Интересно е дали ще се приспи и акара и ако заспи - ще се пусне ли от гърба на пчелите, за да падне през мрежата на белия лист, на който ще броя.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Две идеи на прима виста (сурови)
    1. Прави се капан с брояч и еднопосочен вход. Залага се на прелката и като влязат 100 или 200 пчели входа автоматично се затваря.
    2. Броенето на падналите върху бял лист акари се извършва автоматично. Снима се листа с акарите и специален софтуер за анализ на изображения ги брои. Има много такива готови и могат да се приспособят.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    То ако толкова лесно се правеше анализ на изображението, щеше да настъпи революция в пчеларството. Имам хиляди идеи в тази посока - броене на пилото, броене на пчелите, датчик за роево настроение и още 100 други. Проблемът е, че човечеството все още не е достигнало до етап такива електронни устройства да струват под 10 лева едното. Иначе за 10 милиона и аз бих се наел да разработя нещо подобно....

Може би в едно по-далечно бъдеще, когато чипове с изкуствен интелект в тях (разум) станат по лев парчето, тогава вече такива системи ще бъдат лесно реализуеми. Чакам го това бъдеще, но не знам дали ще го дочакам. Към днешна дата се опитвам да бъда реалист и ясно осъзнавам, че всичко с цена над 10 лева няма шанс да бъде приложено в пчеларството на ниво единичен кошер.

Вторият проблем е, че глупавите пчели с кеф ще заклеят обектива на камерата ......... От това няма спасение. Въобще всякакви оптични методи за измерване на каквото и да било вътре в кошера са МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА. Същото важи и за датчиците на влажност или микрофоните - само им дай на пчелите някаква малка дупчица и те с кеф ще я запушат.

Потребител
    Регистриран
    15.01.2015
    Пчеларски район
    Русе
    Броенето на акари в/у бял лист сниман с камера е елементарно (едва ли ще ми отнеме повече от половин час да го изпрограмирам и дебъгвам)... мислете за другите проблеми заклейване и т.н.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    То ако толкова лесно се правеше анализ на изображението, щеше да настъпи революция в пчеларството. Имам хиляди идеи в тази посока - броене на пилото, броене на пчелите, датчик за роево настроение и още 100 други. Проблемът е, че човечеството все още не е достигнало до етап такива електронни устройства да струват под 10 лева едното. Иначе за 10 милиона и аз бих се наел да разработя нещо подобно....

Може би в едно по-далечно бъдеще, когато чипове с изкуствен интелект в тях (разум) станат по лев парчето, тогава вече такива системи ще бъдат лесно реализуеми. Чакам го това бъдеще, но не знам дали ще го дочакам. Към днешна дата се опитвам да бъда реалист и ясно осъзнавам, че всичко с цена над 10 лева няма шанс да бъде приложено в пчеларството на ниво единичен кошер.

Вторият проблем е, че глупавите пчели с кеф ще заклеят обектива на камерата ......... От това няма спасение. Въобще всякакви оптични методи за измерване на каквото и да било вътре в кошера са МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА. Същото важи и за датчиците на влажност или микрофоните - само им дай на пчелите някаква малка дупчица и те с кеф ще я запушат.
    Не си ме разбрал! Нищо не се прави в кошера! Ловиш с капанчето пчелите на прелката и в лабораторията. Там се прави всичко. А че заклейват е вярно и трябва да му се намери цаката!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Автор
    Регистриран
    20.12.2013
    Пчеларски район
    Тервел
    Напълно съм съгласен че трябва да се изработи методика за опредевляне нивото на опаразитеност на кошера. Но докато тя не е сигурна може ли да хвърляш боб и да си викаш тука има тука няма.
    За да се изработи тази методика нали първо трябва да намерим начин как да преброим деиствителният бр. акари в кошера.
    И докато хванеш доверие на методиката какво - да третираме по незнам колко си пъти пролет и есен.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Една хубава табличка с алтернативите и характеристиките им. Обърнете особено внимание на колоната с остатъците в пчелните продукти.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	1.jpg
Прегледи:      334
Размер:	148.9 KB
ID:	3618

И една може би бъдеща алтернатива:
    http://beetime.eu/innovation-effecti...ite-treatment/
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Ей ,хора ,много на високо ниво вдигате нещата.Ние не сме дорасли.Ние сме едни обикновенни пчелари.

Страница 86 от 149 ПърваПърва ... 3676848586878896136 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •