Аз говоря основно за тези 2 болести, защото те нанасят най-големи щети на пчеларството, и като такива познаването им от всеки един пчелар си е направо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Аз лично този факт го осъзнах в един много начален етап от моето израстване като пчелар, и от тогава до ден днешен не съм пропускал нито едно пролетно или есенно третиране. И пу, пу, пу - досега съм съумявал да опазя зимната си смъртност на нива под 10%. Нямам никаква гаранция за в бъдеще, но до момента мисля че правя правилните неща. Учудва ме обаче факта, че има много на брой дългогодишни пчелари със самочувствие, които все още не са осъзнали тези елементарни истини.

Та според мене си има няколко нива на осъзнаване на всеки един пчелар, и за изкачване на по-високо ниво не са важни годините, а жаждата за знания и способноста човек да си вади поуки от грешките на другите, а не от собствените си грешки. Както казва доктора от Павликени - всеки пчелар трябва сам да си измине собствения си път, но по този път някои пчелари бягат бързо, а други се влачат като костенурки. Има и трети, които са се запънали като магаре на бързей, и само знаят да реват по медиите колко им е лошо положението......

Та по въпроса с осъзнаването - няма как всеки един пчелар да достигне до висша степен на осъзнаване. Един живот не е достатъчен за това. Достатъчно е да достигне до някакво сравнително разумно ниво, което да му гарантира безпроблемен бизнес да кажем в 99% от случаите. За останалия 1% си има научни работници, които можем да ги помолим да ни помогнат, ако случайно съдбата ни захвърли и ние попаднем в този 1%. Ето например Scutellator-a е такъв един човек, който се опитва да ни отвори очите, и който може да ни помогне в такива форсмажорни ситуации.