Не не е манов миналата година колегите не искараха и 1 кг мана! Не че не знаеха как да го извадят или не могат да си гледат кошерите или че са некомпетентни, а просто манов мед нямаше....
Не не е манов миналата година колегите не искараха и 1 кг мана! Не че не знаеха как да го извадят или не могат да си гледат кошерите или че са некомпетентни, а просто манов мед нямаше....
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Тогава можели да знаем на какъв мед са зазимени .Медът от пострадалите пчелини изследван ли е
Милен Михов
Как на какъв мед са зазимени? Не виждаш ли - на никакъв?Това което прилича на медови запаси е на последните пити и е от предходните години! То на тия 20 пчели не им трябва много...та затова не са им оставили!
И отново се учудвам на бруталната им наглост - аз такъв кошер няма да отворя и пред най-добрите си приятели (от срам), а те са викнали да снимат всички телевизии!!!
Working....
Изследванията на пробите!?Ако резултатите не се появят в публичното пространство мястото за всякакви заключения е свободно.А какви ще са преобладаващите се досещате сами.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Най-вероятно това е церана.
Вчера на панаира говорих с Манол от първа ръка. Той ми каза, че са дали 3 комплекта проби за изследване в 3 различни лаборатории в България. На западни лаборатории не са пращали проби, защото изследванията са много скъпи. В българските изследвания има противоречия, което му дава правото да се съмнява в българските лаборатории. Например една лаборатория открива ЦЕРАНА, а друга - не. Общото във всички изследвания обаче е наличието на ВАРОАТОЗА в изобилие - тука лабораториите са единодушни.
Версията на Манол е (и аз съм склонен да се съглася с него), че вероятно говорим за измиране от някакъв болестотворен агент (вирус, бактерия и т.н.), който нашите лаборатории нямат възможност (апаратура, тестове, методики) за да го открият и докажат. Разпространителя на този агент се явява акара, който пробива хитиновата обвивка на пчелите и така прави открита рана, през която вече много лесно могат да навлязат всякакви болестотворни агенти.
Та това е историята, и тя вероятно е вярна. Какъвто и да е истинския болестотворен агент, нямаше да успее да избие семействата, ако есента беше проведена правилна борба с акара. А как трябва да се води правилна борба с акара - това вече е друга история. Специално в това отношение аз съм сигурен, че не само Манол, но и много други български пчелари имат грешна представа и грешни методи за борба с акара. Некомпетентност, недооценяване на заплахата, неправилно третиране, неправилна или никаква проверка дали третирането е било успешно - всичко това масово се шири в българското пчеларство и случая със Странджа няма да е нито първия, нито последния с такива тежки последици.
За мене лично аз си извадих следните поуки:
1. Трябва непрекъснато да се сменят методите и препаратите, с които се третира акара, за да не възниква резистентност.
2. След всяко едно третиране да се прави ПРОВЕРКА дали третирането е било успешно - например с повторно контролно третиране на някои кошери с Чекмайт или Байварол.
3. Задължително третиране и с Нозевит+ - това за собствено успокоение, но и вероятно помага.
Забравих да ви кажа най-важното. Манол каза, че в региона има пчелари, които есента са третирали с Тетрациклин (широкоспектърен антибиотик). При тях смъртноста е нулева (семействата им са живи и здрави). Точно това го навежда на мисълта, че в региона се шири някаква зараза от някаква болест, неоткрита от българските лаборатории. И от тази болест са се спасили само тези, които са третирали с широкоспектърни антибиотици.
А защо някой е решил да третира с антибиотици - това вече е друг въпрос. Може би проблема с високата смъртност не е от вчера .....
При тази нулева смъртност ,явно на много места ползват антибиотици.Моето мнение е ,че проблема е в неправилното използване ,което е довело до забраната им.Интересно -нямаме една свястна лаборатория ,а доценти и професори -бол.
Подозирам че не това е причината, но не го изключвам като възможност. Например американскуте пчелари съобщават, че препаратите за ам. и евр. гнилец (т.е. пак ОТС) премахват също и симптомите на PMS (IBDS), макар че последното е от предимно вирусно естество.
Антибиотиците нямат ефект върху вирусите (в общия случай) и когато човек се разболее, нап. от грип, и му бъде предписан някакъв антибиотик, то не е за да се бори с вируса, а за да подтиска бактерийните инфекции, да помогне на организма по-лесно САМ да се справи с вирусите.
Брат Адам също съобщава, че третирането с фумагилин (всяка година с началото на "сушата" в края на ляртото са започвали/изостряли проблеми с нозематоза, при някои семейства) премахвало също и симптомите на паралич, въпреки че последното се причинява от вируси.
В момента спекулирам, но според мен това е и причината пчеларите да се хвалят "колко много помагал" фумагилина срещу нозематозата и пълнел кошерите с пчели- просто защото е антибиотик, а не толкова че има някакъв кой знае какъв ефект върху самата нозема ( според всички изследвания в последните няколко години, третирането с фумагилин по-скоро може да влоши ноземната инфекция, отколкото да подобри състоянието й)
Внимание!!! Не препоръчвам на никого употребата на антибиотици! Ако някой, въпреки всичко, на свой риск реши да използва тетрациклини, трябва да знае, че употребата им в комбинация с пиретроиди (внимание!!! повечето лентички съдържат пиретроиди!!!) не се препоръчва!
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
А пита ли го с какво са хранили на есен. Някои писа за смьртност от дрожди.
Винаги може по-добре.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))