Забелязал съм, че след напълване с мед, пчелите запечатват килийките на светлата пита със светли капачета, а на тъмната - с тъмни капачета! Ако капачетата се изработват само от нов восък, би трябвало да са само светли. Това явление не мога да си го обясня.
Чел съм че старите пити ги запечатват с восък остърган от краищата на питите и дървенията. Наесен когато со принудени да градят се вижда смесица от по-светъл и по-тъмен восък.
По това време на годината, ще е чудо, ако не ги прогризат по теловете. Да бе изчакал малко, поне докато цъфне дряна.
Сещам се за една жена от Варна -на 62г. ,която роди близнаци.Интересно какво доказва това.
Браво!
Пробвай една рамка с дървена летвичка широка 2-5мм и висока 1см. Потапяш летвичката във восък и я залепяш за рамката докато восъка е горещ. Гледай летвичката да е в центъра на горната летва на рамката.
Трябва да си ме разбрал, но ако не си, ще покажа снимки.
Ако имаш мерак...
Пробвай една основа, но само лист от восък с размера на рамката. Без да има килийки. Чисто и просто лист от восък. Поставяш си го като основа и това е.
Листа(основа) трябва да е от 0.5 до 1мм дебел, иначе работата е повече за пчелите докато я изтънят. Тук гледаш да е прав и да няма вълни, защото първо градят, а после поправят![]()
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Потъмняването,според мен, се дължи на прополис.Преди да бъде осеменена или запълнена с мед или прашец,пчелите обработват-полират килийките с прополис.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))