Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 74

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Aranis Виж публикацията
    Само на мен ли ми се струва, че в тия пити мед няма?...Гледам клипчетата отново и отново - мед няма! Особено от тия на Нова и БТВ, сумарно меда от извадените пити имаше не повече от 1 пита, като количество. Нещо ми се струва, че поради лошата 2014 година, за мановия мед колегите са извадили повече от колкото е трябвало.

И второ - много черни тия пити. Поне на 4-5 сезона са. Тия хора не ги ли подменят? Много рядко слагам пита 4-ти сенон. Ако зимните пчели са отгледани в тези рамки, нищо чудно, че не са избутали до пролетта.

Не ги познавам тия хора, може би са сериозни гурута в пчеларството, да ме прощават ако бъркам в заключенията си, но според мен не само опаразитяването е довело до това положение, но и груби пчеларски грешки и порочни практики.
    Питите са им много хубави даже, това им е последният проблем. Ако не знаеш пчелите зимуват по-добре на по-тъмни пити, че държат по -топло.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А меда в тези пити дали не е манов? Специално и за двата вида нозематози изрично пише в литературата, че мановият мед ги активира.

Би трябвало всички пчелари в Странджа есента да изцентрофужат на 100% всичките си пити, дори и в плодника, и после да заредят семействата с по 15-16 килограма инвертиран сироп 70%. Дали това е правено или не? Наясно ли са колегите от Странджа, че мановия им мед е както дар божи, така и нож в гърба?

Цитирам:
    Профилактика. Редица фактори благоприятствуват за възникването и по-тежкото протичане на нозематозата. Затова трябва да се вземат мерки за отстраняването им преди зазимяването и по време на зимуването на пчелните семейства. Преди всичко се налага отстраняването на мановия мед от гнездата, ако пчелите са събрали такъв през лятото, и заменянето му с доброкачествен мед или захарен сироп. Семействата трябва да се зазимят като силни — с повече млади пчели. Гнездата се затоплят добре при зазимяването и същевременно се осигурява възможност за добро вентилиране на кошерите през зимата, за да се отстранява излишната влага; ........

Виждате че фактор номер 1 за нозематозата е мановия мед, а точно той е в изобилие в Странджа ........
    Ето линк към пълната информация: http://gradina.bgvhod.com/2012/05/12...0%D0%B0%D0%B7/

Не не е манов миналата година колегите не искараха и 1 кг мана! Не че не знаеха как да го извадят или не могат да си гледат кошерите или че са некомпетентни, а просто манов мед нямаше....
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Тогава можели да знаем на какъв мед са зазимени .Медът от пострадалите пчелини изследван ли е
    Милен Михов

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Как на какъв мед са зазимени? Не виждаш ли - на никакъв? Това което прилича на медови запаси е на последните пити и е от предходните години! То на тия 20 пчели не им трябва много...та затова не са им оставили! И отново се учудвам на бруталната им наглост - аз такъв кошер няма да отворя и пред най-добрите си приятели (от срам), а те са викнали да снимат всички телевизии!!!
    Working....

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Изследванията на пробите!?Ако резултатите не се появят в публичното пространство мястото за всякакви заключения е свободно.А какви ще са преобладаващите се досещате сами.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Най-вероятно това е церана.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Не третирам с антибиотици,но и моят пчелин не е баш в Странджа.Сега да не изкарате,че на който не са му умрели пчелите,то това е защото ги блъска с антибиотици.Вече очаквам всичко да чуя.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Наблюдател
    Регистриран
    17.02.2011
    ще няколко думи,страдат силни семейства,имам си 5-6 от които вземах м-л за отгл.на майки,дневника ми е елементарен ,та там с леки изменения ги опрделям и оценявам всяка година,имах си така да се каже и любими 3-4, и те Всички без 1 са аут,миналата година при мене нещата се постабилизираха,имах около 10 процента и пак отличници...сега трябва да се оглеждаме за най- устойчивите за нашите простички усилия по селекция , поне докато се
    стабилизира положението)
    Имам ангажимент до 15 ,ако не успея на 17,на 18 ще докладвам! И да ви пожелая една медоносна и спорна година та ЗДРАВИТЕ Ви семейства да зарадват до един!!

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    А меда в тези пити дали не е манов? Специално и за двата вида нозематози изрично пише в литературата, че мановият мед ги активира.

Би трябвало всички пчелари в Странджа есента да изцентрофужат на 100% всичките си пити, дори и в плодника, и после да заредят семействата с по 15-16 килограма инвертиран сироп 70%. Дали това е правено или не? Наясно ли са колегите от Странджа, че мановия им мед е както дар божи, така и нож в гърба?

Цитирам:
    Профилактика. Редица фактори благоприятствуват за възникването и по-тежкото протичане на нозематозата. Затова трябва да се вземат мерки за отстраняването им преди зазимяването и по време на зимуването на пчелните семейства. Преди всичко се налага отстраняването на мановия мед от гнездата, ако пчелите са събрали такъв през лятото, и заменянето му с доброкачествен мед или захарен сироп. Семействата трябва да се зазимят като силни — с повече млади пчели. Гнездата се затоплят добре при зазимяването и същевременно се осигурява възможност за добро вентилиране на кошерите през зимата, за да се отстранява излишната влага; ........

Виждате че фактор номер 1 за нозематозата е мановия мед, а точно той е в изобилие в Странджа ........
    Ето линк към пълната информация: http://gradina.bgvhod.com/2012/05/12...0%D0%B0%D0%B7/
    Матеев е прав .На 95% мана. Поради тази причина , вуйчо ми , се отказа от отглеждането на пчели преди 30 години в Странджа .Село Кирово .

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •