Цитат Първоначално публикувано от uboy Виж публикацията
Здравейте ! Начинаещ пчелар съм вече от една година. Предстои ми да си купя или направя центрофуга. Доста неща изчетох за разликите между хордиални и радиални центрофуги и всичко четено сочи, че по-добра е радиалната. Имам само една неясното при този тип. Когато се въртят питите не попада ли част от меда от една пита по съседната пита?
Като начинаещ през 2011 г. си купих за 550 лв радиално-хордиална. Събира 4 плодникови или 8 магазинни хордиално, а като се махнат кошниците 12 ЛР или магазинни радиално. Така и я ползвам. Тази година мисля да и монтирам задвижване, за да се освободи един човек за разпечатване, вместо да върти. Мисля при достигане на 30-40 семейства да си купя още една такава - докато едната върти, другата се зарежда с пити. Реших, че е по-добре инвестицията да расте с пчелина, а не да го изпреварва. От какво имаш нужда ще разбереш "в движение". Освен това на мен по-добре ми пасват на помещението 2, дори 3 по-малки, наредени до стената, отколкото една с голям диаметър. Твърдо обаче - неръждаема! Преди около 20 г. имах поцинкована. Както и да я миеш, във фугите остава мед, вода и резултата е черна ивица в струята мед. Тази я подарих.