Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 117

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Не е въпроса за 6лв. Имам комшии с малки деца, ииииииииии. Не искам да имам проблеми. Що се касае до размножаването....... работя по въпроса. За сега повече на маса. Мечти, мечти..........
    Питането ми е дали може да се регистрират пчелите само при кмета, без да се рег. жив. обект.

Поздрави, Г. Георгиев

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Да ,можеш да ги регистрираш в кметството.Даже май е задължително.Проблемите със съседите ще дойдат може би по-късно ,най вече породени от завист.При мен от двете ми страни има малки деца ,но нямам роблеми.В моя двор също играе внучката ми ,но досега не е жилена.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Първо. Не е задължително да имаш две помещения и да вадиш меда на пчелина, даже е препоръчително ваденето да е далеч от пчелина. После няма изискване за бройката кошери, даже в закона е разписано, че дори и един да е, трябва да е регистриран. Следващото за регистрацията като ЗП. За да се регистрираш като такъв, най-напред трябва да си си регистрирал кошерите иначе с какво ще практикуваш земеделско производство. Проблема с комшиите и малките деца не е за пренебрегване. Първите години кошерите ми бяха в двора и племенника ми често се навърташе около тях. Нямаше жила, но е проблем ако си ги ровил и наоколо има жертви(деца) могат да проплачат ииии започват неприятностите. Не не могат да се регистрират само при кмета. Трябва да е най-напред в БАБХ(ОДБХ). Така е по закон.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
    Първо. Не е задължително да имаш две помещения и да вадиш меда на пчелина, даже е препоръчително ваденето да е далеч от пчелина.
    Преди 3-4 години това беше едно от основните изисквания дано да са го променили вече, че беше голяма простотия - ако имам 5 пчелина, 5 помещения с 5 центрофуги ли трябва да имам?

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Преди 3-4 години това беше едно от основните изисквания дано да са го променили вече, че беше голяма простотия - ако имам 5 пчелина, 5 помещения с 5 центрофуги ли трябва да имам?
    Не колега, не са го променили това е бланката с изискванията, която е взета днес на обяд от ОДБХ-Видин. Явно "Царят дава, пъдарят - не!"
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри 20150223_134207_HDR.jpg‎  
    Keep Walking...

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Тия служители от Видин си измислят разни правила като най вероятно четат нормативните актове но между редовете.
    При регистрацията на два пчелина в ОДБХ Търговище съм представял:
    1. Документ за собственост. В ОДБХ остава копие но не е нотариално заверено.
    2. Декларация за броя на отглежданите пчелни семейства
    Скица не съм представял и не са ми искали, нито пък служебна бележка от кмета за пчелини в регулация.
    Плащаш си таксата в зависимост от капацитета посочен в заявлението за регистрация.
    В срок от една седмица те посещава комисия в състав, участъковият лекар и представител на областното управление.
    Изискванията са посочените в точки 1 и 2 и абсолютно нищо не е споменавано за точка 3.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Явно в нашия северозападнал край чиновниците от страх да не си изгубят папкането (работата) се престарават и се презастраховат като си измислят допълнителни изисквания. Преди 2 или 3 години когато правех поредния опит да се класирам по ННП прекъснах с взлом оперативката на шефа поради това че някой си 5 месеца не беше намерил време да ми актуализира бройките на пчелните семейства в единия пчелин. Въпреки първоначалните увъртания от секретарката че точния човек го няма, след вдигнатия от мен скандал и непредвидената среща с шефа всичко се оправи за по малко от 20 минути .

Потребител
    Регистриран
    29.04.2011
    При нас в ОДБХ Ямбол в първата година ми искаха опис на пчелина,декларация и нотариално заверен договор за наем или нотариален акт. Според големината на двора ми определиха колко бройки кошери мога да гледам. За около1декар определиха 150 бр.През втората година като отидох ми казаха,че вече не трябва опис и декларация.Видяха ми дневника ,питаха толкова ли са бройките,отвориха на един компютър Гугъл земя ,намериха моето село и ме накараха да посоча имота.После си записаха кординатите и 5 лева в касата и готово.Всяка следваща година е тъка

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    Тия служители от Видин си измислят разни правила като най вероятно четат нормативните актове но между редовете.
    При регистрацията на два пчелина в ОДБХ Търговище съм представял:
    1. Документ за собственост. В ОДБХ остава копие но не е нотариално заверено.
    2. Декларация за броя на отглежданите пчелни семейства
    Скица не съм представял и не са ми искали, нито пък служебна бележка от кмета за пчелини в регулация.
    Плащаш си таксата в зависимост от капацитета посочен в заявлението за регистрация.
    В срок от една седмица те посещава комисия в състав, участъковият лекар и представител на областното управление.
    Изискванията са посочените в точки 1 и 2 и абсолютно нищо не е споменавано за точка 3.
    Е, колега ние от дивия северозапад /Wild Wild West/ сме по-напред с "материала" от вас и сме "на пачка", та за това може да ни го понабутат с още някой лев. По т.1 -нотариалната заверка е 6 лв, т.2 скицата е 10 лв и то трябва да е издавана до 6 месеца назад. т.3 - декларацията се попълва на място при тях, т.4 служебната бележка все още на знам колко струва, но в случая кошерите се намират в края на едно село, където трябва да открия кметския наместник, а за скицата трябва да се отиде в общината която е в друго село, т.е. + едни бързи 15-20 лв за гориво и един ден отпуск в случай, че успееш да намериш всички по работните им места.
    Keep Walking...

Автор
    Регистриран
    17.10.2012
    Пчеларски район
    Троян
    Днес преминах през "мелницата" за регистриране на пчелина.Остана ми да сложа номера на кошерите.Да попитам-какви да са те:самоделни или готови.
    В интернет цени от 0.30 до 1 лв.
    И трябва да сложа табела на входа-къде се поръчва подобно нешо и какво трябва да фигурира на него.Не съм по програми.
    Видях едни самоделни листове от принтер с ламинирано фолио,но нещо не ми вдъхнаха доверие-ще избелеят.
    Вие как ги маркирахте?

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •