Отговори на често задавани въпроси
Може ли да не си давам ЕГН-то, защото това е лична информация?
Не, няма как да приемем някого за официален член, ако не знаем неговото ЕГН, имената и данните за контакт с него. Когато конфедерацията натрупа достатъчно членска маса, ще представи документи пред МЗХ с искане да бъде призната за единствената организация, изпълнила изискванията на чл.5 от Закона за пчеларството. Тези документи ще бъдат прегледани под лупа от юристите на министерството, и всяка една неизрядна молба за членство ще бъде отхвърлена.
Искам да информирам тези пчелари, които се притесняват за личните си данни, че конфедерацията има разрешение за Администратор на лични данни съгласно Закона за защита на личните данни. Тоест КБП има право да съхранява лични данни и задължение да не ги предоставя на външни лица, с изключение на оторизираните държавни институции.
Може ли да стана член на КБП, ако пчелина ми не е регистриран?
Съгласно Устава на конфедерацията нямате право да станете ПЪЛНОПРАВЕН ЧЛЕН, докато не се сдобиете с поне един официално регистриран пчелин. Това изискване няма как да бъде променено от мене или от членовете на Управителния съвет. Може да бъде променено само от Общото събрание, което ще се събере чак през ноември тази година.
Баща ми също е пчелар, но пчелина ни е един общ? Може ли и двамата да станем членове на КБП?
Член на КБП може да стане само този пчелар, чието име е вписано в регистрацията на пчелина в БАБХ. Ако искате и двамата да станете членове, впишете в регистъра на БАБХ и двете имена. Това е разрешено - един пчелин може да се води на името на повече от един човек. Има такива случаи.
Притежаваме 2 пчелина и ги обслужваме двама човека, но пчелините са само на мое име? Може ли и двамата да станем членове на КБП?
Разделете си пчелините, като впишете единия на името на единия човек, а другия - на името на другия. След това пак си ги обслужвайте съвместно. Важното е името на всеки един от вас да попадне в официален документ, издаден от БАБХ, който документ всъщност се явява и официално юридическо доказателство, че вие наистина сте ПЧЕЛАР.
Пчелина ми е на името на жената, но пчеларя всъщност съм аз? Мога ли да стана член на КБП?
Член на КБП може да стане само жена ви, и само тя ще има правото на глас, но тя може да предостъпи това право на вас посредством ПЪЛНОМОЩНО на ваше име.
На някои от въпросите в анкетната карта не искам да отговарям, защото .......
Попълнете всички останали въпроси и просто прескочете тези, на които не искате да отговаряте. Всеки един въпрос има квадратчета за зачеркване ДА или НЕ. Ако не зачеркнете нито едно от двете, компютъра ще даде статут ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ.
Вече имам регистриран пчелин, но той все още не е вписан в публичния регистър на БАБХ. Какво да правя?
Ако вашият пчелин е включен в публичния регистър на БАБХ, не е необходимо да ни изпращате никакви документи за доказателство. Ние сами ще проверим в регистъра дали присъствува името ви и номера на регистрирания пчелин. Ако обаче сте регистриран, но името ви все още не е влязло в регистъра, то тогава ще се наложи да ни изпратите копие от удостоверението, което сте получили от БАБХ.

Цитат