А кажете после, че не сте били предупредени.

Прогнозата не я възприемам сериозно, но въпреки това остава да ме човърка въпроса: Ами ако наистина се случи? Мога ли с нещо да намаля щетите, ако се случи едно такова нисковероятно събитие? И ако предприетите действия са евтини, защо пък да не го направя?

Накратко - ако наистина има продължителни проливни дъждове, какво друго би ги съпътствувало? Ами отговора е лесен - силни бури с невиждани ветрове, наводнения и кал до колене. Бурите ще събарят кошерите, наводненията ще унищожават ниските пчелини, а калта ще отреже достъпа до пчелините извън населените места. Пчелните семейства ще останат гладни и масово ще се роят. Новородените майки няма да могат да се оплодят.

Ако се случи подобна година, стратегията на пчелара ще е преди всичко да съхрани живи семействата си, за да има шанс следващата година да си избие загубите. Аз лично бих предприел следните мерки:
1. Имам два пчелина само на няколко метра от местна рекичка. Единия вече се е наводнявал и водата плакнеше краката на стойките. Просто тези пчелини трябва да бъдат преместени на друго място.
2. Заради ветровете и бурите ще си купя колани за всички кошери и ще ги пристягам директно към стойките, които при мене са здраво забити в земята.
3. Хранилките ми са 10 литрови и през дъждовните периоди винаги ще са пълни догоре със сироп.
4. Майката ще е ограничена само в един корпус (или дори по-малко), за да снася малко пило и да поддържа средно, а не силно семейство.
5. За да не се рои семейството, прелката на плодника ще е затворена, а ще отворя втора прелка в първия медови корпус, който е над ханемановата решетка.

Мерките са лесни, правят се бързо, и не струват кой знае колко. Важното е да има ПРЕДВАРИТЕЛЕН ПЛАН ЗА КРИЗИСНИ СИТУАЦИИ, и да има известна подготовка за бързото осъществяване на този план (в случая трябва само да си купя колани).