Здравей Дамяне !!! Тези скобички ,престанаха да се използват приблизително през 1975–78 г. от ,,хоби "пчеларите,но в държавните пчелини ги използваха и до 1980–85г.Причината е в липсата на техника в магазинната мрежа тогава.Трябва да имаш силни връзки за да си закупиш дрелка,ъглошлайф и др.Другото беше наложеното статукво, че това е начина на лесното обтелване.А да пробиваш с шило е утрепия.Труда по набиването на скобичките ,не е по малък от този по разпробиването.Освен това трябва да имаш много яки нокти на палеца и показалеца,за да не си сплескаш пръстите при непремерен удар с чукчето.Раменете им са къси и при опъване на тела ,лесно се отскубваха от дъската/особено долната/.Проблемите се увеличават още след първото стопяване на восъка на бракуваните пити.А при центрофугиране,ако изкочи една скобичка, питата става на дроб. Може би с такера да се получи–раменете на скобичките са по дълги,но не знам,не използвам подобно помагало.Рамките разпробивам като колегата Атанасов,с1мм бургия.Но понякога се чупят бързо и затова вместо бургия използвам спица от колело–стоманизирана е,но е гъвкава и не се чупи при несиметрично подаване на дъската към главите на машинката за разпробиване.Изкривява се,изправям я и продължавам.Обтелвам V образно +2 вертикала, на 2см от страничните летви.Добро е поведението на питата при центрофугирането и при високи обороти.Това е за скобичките от преди 40 години.P.S. Не онагледявам със снимки защото все още не съм решил ребуса който ми зададе,но вече съм почти на финала.