Браво!Първоначално публикувано от stanko1972
Ако правиш още направи и някой с входове от двете страни ,по сигурно е че няма да се объркват майките ,а в последствие можеш да си отвориш южня вход.
Браво!Първоначално публикувано от stanko1972
Ако правиш още направи и някой с входове от двете страни ,по сигурно е че няма да се объркват майките ,а в последствие можеш да си отвориш южня вход.
Абсолютно си прав Николай.Такъв беше и първоначалния ми замисъл, но после го промених приятелю.Миналата седмица това което имаш в предвид го видях при Софрон в Ерден.Следващия ще бъде с 4 отделения с различни входове.Първоначално публикувано от nikberk
Силата присъства там, където работи мисълта.
Станко,ние с теб може да си говорим и на бира ама не можем да се видиме поне докато не удари сняг,затова през форума.Та на темата,с четри отвора е добре и аз ги направих първоначално така ,но се отказах и използвувам само два ,защото произвеждам майки за мен ,а не за продан.Помисли малко на коя майка ще и е по добре на две или на четри пити с пчели и коя ще е гледана и обслужвана по добре.Най-малкото за микроклимата при отглеждане на маточника има значение от количеството на пчелите.Имам 30бр.оплодни сандъчета ,които използвувах само веднъж .Те не са за мен!Затова използвувам корпус разделен на две с два срещуположни отвора.Така мисля.
И тук съм съгласен като се замисля.Колкото повече пчели толкова по-добре приятелю.Този нуклеус който направих е с 2 отделения за по-6 ДБрамки.Дъното му е подвижно.Винаги мога да отворя вход и от южната му страна.Реших да го използвам за запасни майки. В него смятах да направя 2 отводки на по-4 рамки със придаване на оплодена майка и зимата да се топлят взаимно, може и само с придаване на маточник.Ако пролетта ми е нужна майка ще я придам заедно с пчелите на нуждаещото се сем.Ако не ми е нужна ще ги прехвърля в отделни сандъци и отводки ще се развият като сем.Все ще ми е от полза.А за бирата ще ми е приятно да изпием па една когато се освободим.
Силата присъства там, където работи мисълта.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))