Първоначално публикувано от
gillan
няма да повярвате..... току що в 23 и 40 се сдобих с 2 рояк. един приятел който има около 15-16 кошера в берковица ми се обади към 20 часа че е излезнал рояк от единия му кошер, а той е в софия и няма как да го хване а и няма къде да го сложи и ми вика. гилън оди ако искаш по бързо и го хващай за теб подарявам ти го. аз му казах как бе то след малко ще се стъмни. а той ми вика абе ходи че майка ми е казала на комшиите и може те да го хванат. та в 21 часа вече бях там, рояка се беше хванал на 1на череша много високо и неудобно място.до към 22 и 30 подпушвах под тръвната а те влизат само няколко и излизат. и продължават да пълзят към върха. мен ме хванаха нервите и изрязах малките клончета около рояка.и го стръсках в един чувал, по който клонки имаше оште пчели ги изрязах и тях и както пчелите са си на тях ги пуснах в чувала. завързах чувала и пак подпуших под тръвната влезнаха още около 2 шепи пчели а другите се пръснаха по съседните клони. сложих тръвната в чувала и седнах да изпуша цигара.и видях че пак са се събрали на топчица, хванах около 80 процента от рояка, другите останаха там но няма как да ги хвана. много на високо са а клоните са тънки постояно пръщяха под краката ми докато бях стъпил. не си заслужава според мен да се претрепя за другите пчели. дано съм хванал майката, а и да не съм утре ще им сложа маточник ако е останал някъде 1, а и да не е останал ще и м сложа пита от някое от семеиствата и те ще заложат маточник. утре ако остане време може да ида пак и ако са още там другите пчели да пробвам да ги хвана и тях.в кошера дето ги настаних им сложих една магазинна пита с малко мед по нея, една основа и една почти изградена пита която имах в резерв.тъкмо приключих и си лягам. утре по обяд ще ги видя на какво дередже са.знам че направих грешка че не изчаках до утре, но утре съм свободен чак след 17 а дотогава я камилата я камилара.ако я няма майката те ще приемат ли маточник ако им дам, или ще си заложат ли такъв от пита с пило. имам варянт да подсиля отводките но мисля да не го правя защото рояка е доста силен не искам да преувеличавам но тези който ги хванах са около 2 кг.утре ще ги подхраня с сироп за сега не се сещам друго щото адреналина ми е малко множко, ако се сетите нещо което съм пропуснал и трябва да направя кажете