Ами колеги,за по-скъпото спор няма.Разбира се,че питките са по на сметка.В случая използвам крайните пити на семействата които съм предвидил и за брак.Колегата скутелатор няма смисъл от подобни гимнастики,защото първо - неговите семейства покриват доволно питите, и освен това предполагам,че не работи с ДБ.При мен има и слаби и средни семейства,които са далеч от крайните пълномедни пити,а са започнали с пилото.При това положение,предпочитам да им сложа медена шапка с крайна пита,отколкото да ги подбуждам с питка.Меда в случая не е предвиден за продан,а си е точно за тях си.При ДБ е много подходящо за бързо почистване на старите пити и тяхното бракуване,а в същото време се извършва и стесняване на гнездото.По този начин,меда от питата си отива там където е най-необходим,независимо от времето и температурите,защото е над гнездото и пчелите постоянно имат контакт с питата.Отдолу,питата не я дупча с валяк,само отгоре,ако преценя.Много е важно обаче да се ограничи пространството над поставената пита,защото едно силно семейство му хареса и меда и празното място и реши да разполови кълбото през средата в хоризонталната пита.Покрай топлите хранилки които смятам да ползвам,не виждам проблем на една такава надставка да се направи фалц и да се остъкли.По този начин,няма да има нужда от найлони,а конденза ще си отива по предназначение.Идеи бол,опита е важен,а той засега ми е кът в тази област.Главната причина заради която направих това толкова рано беше,че пилото тръгна,очакваха се студове,а аз не исках да бързам с питките.Някои от семействата опразниха питите още на другия ден без изобщо да съм ги пипал,други започнаха да разпечатват след две седмици.Накрая надупчих всички които бяха останали с валяка,защото вече им бях замесил питки и така поставените рамки ми пречеха.Това е скромния ми опит до момента.Преди тази операция,ми загина първото семейство досега,заради глад,вследствие на късно пило.Подмора беше наличен а свитата и майката си бяха наблъскани в празните пити.Щом съм имал едно гладно семейство,за мен значи,че съм имал и други семейства,но към момента всички останали са си добре,което показва,че не съм сбъркал с тази операция.Това е.Има колеги които имат богат опит с хоризонталните пити,добре би било да се включат по въпроса.