Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 6 ПърваПърва ... 23456 ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 57
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    ХА. Ти не твърдеше ли ,че ноземата не може да бъде убита или само я подтискаш.
    Точно така - ако я имам, вероятно я поддържам под прага на имунната система на пчелите. Става въпрос за обикновената нозематоза. Нозема Церане вероятно нямам, защото не съм наблюдавал номера с това силно семейство интензивно да отслабва, въпреки грижите за него.

Според мене критерия ЗИМНА СМЪРТНОСТ е най-важния, по който може да се прецени дали един пчелар има НОЗЕМА ЦЕРАНЕ или не. Моята зимна смъртност, ако изключим кълвачите и торнадото, е на ниво 1-2%, така че съм склонен да си мисля, че все още не съм се заразил с нея. Ха-ха ..... казвам все още, но като гледам какво се случва в България, мисля си че е само въпрос на време да ме докопа, особенно ако не внимавам ...... Тя е като грипа - рано или късно ще се заразиш, колкото и да внимаваш и да се пазиш.

Въпрос на време е цяла България да пламне, особено като се има предвид, че има безотговорни пчелари. Такива, които знаят че имат силна заразна болест, и въпреки това не предприемат никакви мерки. Чувал съм за такива пчелари и дори съм говорил с един, който има някакъв гнилец, но той ми каза, че го пази това в тайна от ветеринарните. И вместо веднага да си унищожи и дезинфекцира кошерите, той се ослушва и ЖИВЕЕ С НАДЕЖДАТА, че ще се случи някакво чудо. И докато се ослушва, вероятно заразява и околните пчелини.

Та именно манталитета на някои български пчелари (пък и говедари, кравари, овчари и т.н.) периодично води до епидемии, обхващащи обширни области от страната и унищожаващи десетки хиляди животни. Плаши ме мисълта, че е въпрос на време това да се случи и с пчелните семейства.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Точно така - ако я имам, вероятно я поддържам под прага на имунната система на пчелите. Става въпрос за обикновената нозематоза. Нозема Церане вероятно нямам, защото не съм наблюдавал номера с това силно семейство интензивно да отслабва, въпреки грижите за него.

Според мене критерия ЗИМНА СМЪРТНОСТ е най-важния, по който може да се прецени дали един пчелар има НОЗЕМА ЦЕРАНЕ или не. Моята зимна смъртност, ако изключим кълвачите и торнадото, е на ниво 1-2%, така че съм склонен да си мисля, че все още не съм се заразил с нея. Ха-ха ..... казвам все още, но като гледам какво се случва в България, мисля си че е само въпрос на време да ме докопа, особенно ако не внимавам ...... Тя е като грипа - рано или късно ще се заразиш, колкото и да внимаваш и да се пазиш.
    Аз да питам...защо не използваш българския препарат?
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Дамяне прочети това може да ти стане любопитно,поне аз смятам да пробвам с няколко броя,но ще се чудя за дозата.Щом аз не пукнах:-) би трябвало и те да оцелеят.http://www.mmsbulgaria.com/2011/06/2_02.html

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Дамяне прочети това може да ти стане любопитно,поне аз смятам да пробвам с няколко броя,но ще се чудя за дозата.Щом аз не пукнах:-) би трябвало и те да оцелеят.http://www.mmsbulgaria.com/2011/06/2_02.html
    Не си много далеч от истината . Ранди Оливър щеше да прави опит с белина, но не съм срещал резултат, а може и още да не е готов.
    Белината се използва да дизинфекция на вода и става годна за пиене. 100% трябва да има ефект над Ноземата, но сигурно и на пчелите ще пречи доста.
    Сега като се сетих за Оливър...той съветваше първо да се наблегне на добрата диета и след това на Фумагилин.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Братята сърби пръскат кошера със люта ракия 50 мл.на 1 л вода, други ги пръскат с йод разтворен във вода.
    Само незнам рояка във хралупата кой го храни,стеснява,пръска ,дава антибиотици ,подхранва и т.н.
    Но да се не оделям от темата много:-)

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    До тука, цялата страница няма нищо общо с темата!
    Моля за почистване.
    Тук е като:

Влиза в клас отрядната ръководителка размахвайки червена вратовръзка и пита децата,какво мислят за този символ.Става Марийка,тя е напоена с кръвта на хилядите герои,става втори трети изказвания все в същия дух.Отрядната видяла Иванчо замислен,вдига го и го пита какво мисли? Иванчо отговаря,аз си мисля за п..ка!
    Не те е срам,аз размахвам червена вратовръзка символ .....
    Другарко ти ако искаш и трактор ми размахвай аз пак за п..ка си мисля

Извинявай колега,темата е за антибиотици,ползвал съм ги и аз,децата ми внуците,давал съм на пчелите когато е било разрешено и се е налагало! Щеше и на мен да ми е интересно да науча нещо от компетентни хора,но уви

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Ранди Оливър щеше да прави опит с белина, но не съм срещал резултат, а може и още да не е готов.

http://scientificbeekeeping.com/fiel...ma-treatments/
    http://scientificbeekeeping.com/nose...eatment-trial/

Базирано на собствената си пракика и резултатите от опита на Randy Oliver, Juanse Barros предполага че по-високите добиви на семействата третирани с белина, очевидно се дължат на ефект върху вирусите (или нещо друго), след като ефекта й върху нозема е никакъв.

Според резултатите от една дузина изследвания през последните години, нозема тип Ц няма отношение към зимната смъртност (презумуването) или поне в повечето климатични зони и райони (и съответно повечето от различните щамове на нозема Ц). От повечето учени, високите нива на нозема не се възприемат като причина за заболяване, а за негов симптом, като причинителят още не е открит.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    http://scientificbeekeeping.com/fiel...ma-treatments/
    http://scientificbeekeeping.com/nose...eatment-trial/

Базирано на собствената си пракика и резултатите от опита на Randy Oliver, Juanse Barros предполага че по-високите добиви на семействата третирани с белина, очевидно се дължат на ефект върху вирусите (или нещо друго), след като ефекта й върху нозема е никакъв.

Според резултатите от една дузина изследвания през последните години, нозема тип Ц няма отношение към зимната смъртност (презумуването) или поне в повечето климатични зони и райони (и съответно повечето от различните щамове на нозема Ц). От повечето учени, високите нива на нозема не се възприемат като причина за заболяване, а за негов симптом, като причинителят още не е открит.

Скутелаторе, в тебе ми беше надеждата са развитие по темата. Това което си казал, наистина косвено я засяга. Церана е една от болестите, които до сега освен с антибиотици, трудно се бори. Разбираме, че всъщност така се лекува причинителя но не на церана, а още по назад в развитието.

Имаш ли други наблюдения или опит с антибиотици? Лични или научни? Благодаря.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Относно персистентността на фумагилин в меда.
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814615001260

Лични наблюдения от антибиотици имам, но те са от времето когато можех да сбъркам аскосфероза с европейски гнилец. Естествено както може да се очаква, в случая не ми помогнаха много.

Американците казват че антибиотицитите премахват клиничните прояви на идиопатичния синдром на пилото (IBDS) (в случая става въпрос за тетрациклини, тъй като и без това се ползват за третиране на гнилцови заболявания) и както и на симптомите на някои вирусни заболявания. Обаче ако последните се използват в кошерите, те не трябва да бъдат излагани до пиретроиди ( независимо дали акарициди/лентички или земеделски пръскания), тъй като това може да ги довърши.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Ще ме извините за малкото отклонение,но като споменахте белина и се сетих за ММС.Независимо дали наистина лекува или не, е интересно да се види механизма му на действие.Има много информация по темата,тази ми е първата на която попаднах : http://emozdrave.info/forum/viewtopic.php?t=1223
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Страница 4 от 6 ПърваПърва ... 23456 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •