Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 23 от 41 ПърваПърва ... 13212223242533 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 221 до 230 от общо 408
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Абе,не че си го слагам много,ама тези по ми харесват от тънките.Като мине пролетта ще разбера най-добре,просто ми беше интересно дали правилно разсъждавам.При еднакви условия коя основа ще бъде изградена по-бързо - дебелата или тънката,аз мисля,че първа ще е дебелата.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това коя основа ще бъде изградена по-бързо няма как да го разберем, докато не направим НАУЧЕН ЕКСПЕРИМЕНТ с работна и контролна група кошери. Без експеримент ние можем само да гадаем и да си вадим умозаключения, които ще са грешни, ако се базират на грешни начални данни.

Ние не знаем дали една пчела има начин да разбере колко е дебело дъното. Какво - ултразвуков локатор ли ще ползва, или ще пробие една дупка, за да провери дебелината на стената? Тука влизаме в зоната на здрача и можем само да гадаем.

Иначе да, ако приемем че една пчела притежава методи за контрол на дебелината на дъното, то тогава наистина дебелите основи ще се изграждат по-бързо, защото в тях ще отива по-малко восък и по-малко пчелен труд. Ако обаче се окаже, че пчелата няма никаква представа колко е дебело дъното, то тогава двата вида основи ще се градят за едно и също време.

Аз лично работя само с дебели основи, защото така ми препоръча производителя на машината. Той ми каза, че една основа трябва да е дебела 2.3mm +/-0.2mm, но не ми даде обосновка защо това трябва да е точно така. Надявам се той да е по-компетентен и да е напълно наясно защо дебелината трябва да е такава. И засега предпочитам да му вярвам и това ще е дотогава, докато не намеря някъде из интернет РАЗУМНА НАУЧНА ОБОСНОВКА колко трябва да е дебелината, и защо трябва да е такава.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Колкото повече млади пчели има в кошера,толкова по бързо изграждат една основа,9-10 дневните пчели започват да отлагат восък!

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    То е ясно,че без експеримент не става,но съм убеден,че достатъчно пчелари са ползвали и тънки и дебели основи и могат да дадат отговор.Факт е,че пчелите изтъняват основата до нужната им дебелина,в момента нямам източник да го покажа,но съм го чел не в един и два материала.Как разбират колко да е дебела,те си знаят.Математиката в пчелното семейство е висша и това също е доказано,така че бъди сигурен за дебелината.Но щом няма желаещи да споделят,явно всеки ще си търси сам отговорите.
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    То е ясно,че без експеримент не става,но съм убеден,че достатъчно пчелари са ползвали и тънки и дебели основи и могат да дадат отговор.Факт е,че пчелите изтъняват основата до нужната им дебелина,в момента нямам източник да го покажа,но съм го чел не в един и два материала.Как разбират колко да е дебела,те си знаят.Математиката в пчелното семейство е висша и това също е доказано,така че бъди сигурен за дебелината.Но щом няма желаещи да споделят,явно всеки ще си търси сам отговорите.
    Павка , слагай от дебелите и не се чуди.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Автор
    Регистриран
    09.10.2010
    Пчеларски район
    1. общ. Левски и 2. общ. Роман
    От 3-4 години ползвам само "тежки" ЛР(72гр.). Субективното ми мнение е, че ги изграждат малко по-бързо от тънките, но при ситуация на прояждане тънките са разсипани тотално, а "тежките" остават на ръба на годността. Тежките имат по-малко деформации от топлината при транспортирането до пчелините.
    Предпочитам да пия от извора.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колеги,преди малко прочетох нещо на което не бях обръщал внимание - оказва се,че секретът от горночелюстните жлези на работничките има и свойството да разтваря восъка и прополиса.Изложен на въздух,той бързо изсъхва и восъка отново се втвърдява.Не знам за вас,но за мен е нещо ново,досега си мислих,че оформят питите с мандибулите си,а се оказва,че и разтварят строителния материал за да го оформят.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако това е така, то това автоматично означава, че можем да засилим градежа посредством даване на пчелите на ситни стърготини от восък.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Ами всъщност,това го практикуват някои пчелари.Слагат чинийки с восъчни стърготини върху рамките.Би трябвало да има материали по въпроса.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А дали това е успешно? Имаш ли някакъв линк някъде из интернет с резултатите от един такъв експеримент? Ама експеримента трябва да е научен - например восъка трябва да е боядисан, и после да се провери дали пчелите са го сложили по питите, или са го изхвърлили.

Страница 23 от 41 ПърваПърва ... 13212223242533 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •