Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 17 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 164
    Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Старите пити до сега ги изгарях ,но след като прочетох в темата за восъка технологията ,сменям тактиката.Написаното сочи за лесно добиване на доволно количество восък.Тази година ще пробвам ,най вече при тази цена.
    Няма да станеш Хаджия от старите пити,аз ги топя в парова восокототилка/нямам преса/,както и всичко останало/далаци,разпечатки/,после претопявам и фасонирам!Имам въпрос:как определяш,кои са стари пити?
    И да не е спам по темата ще кажа,аз не ползвам строителни рамки,аз слагам плодникови рамки с основи през магазина,2-ра до пилото,така изграждането става по правилно и всяка седмица режа далаци.Ако нямам нужда от градеж на нови слагам стари дори и за бракуване.Най мнодо восък от разпечатките,работя с 12 рамкови ДБ с 2 магазина в долния 11 пити със тази за строеж в горния 10,работя с парен нож!
    Добив 1-1.5 от семейство!Малко ли е нормално ли е май не е обсъждано.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Старите пити до сега ги изгарях ,но след като прочетох в темата за восъка технологията ,сменям тактиката.Написаното сочи за лесно добиване на доволно количество восък.Тази година ще пробвам ,най вече при тази цена.
    Ти да не се топлиш с восъчни пити, как ще ги изгаряш? Или ни засилваш.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от icofly Виж публикацията
    Няма да станеш Хаджия от старите пити,аз ги топя в парова восокототилка/нямам преса/,както и всичко останало/далаци,разпечатки/,после претопявам и фасонирам!Имам въпрос:как определяш,кои са стари пити?
    И да не е спам по темата ще кажа,аз не ползвам строителни рамки,аз слагам плодникови рамки с основи през магазина,2-ра до пилото,така изграждането става по правилно и всяка седмица режа далаци.Ако нямам нужда от градеж на нови слагам стари дори и за бракуване.Най мнодо восък от разпечатките,работя с 12 рамкови ДБ с 2 магазина в долния 11 пити със тази за строеж в горния 10,работя с парен нож!
    Добив 1-1.5 от семейство!Малко ли е нормално ли е май не е обсъждано.
    Кои са стари пити ли?При мен са, по стечение на обстоятелсвата над 10г.Градежа на нови го правя по същия начин ,втора рамка през магазина.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Ти да не се топлиш с восъчни пити, как ще ги изгаряш? Или ни засилваш.
    Не се топля с восъчни пити.Горях ги защото са много стари и не знаех вярната технология.Някъде писах ,че до преди няколко години не купуваха при нас восък.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Кои са стари пити ли?При мен са, по стечение на обстоятелсвата над 10г.Градежа на нови го правя по същия начин ,втора рамка през магазина.
    Не искам да ти се налагам, но можеш и по-рано да започнеш с новите пити т.е. преди да сложиш магазина(естествено ако не ги зазимяваш с магазина). Градежа можеш да го почнеш още с цъфтенето на джанката, до откритото пило, защото там са младите пчели, които хранят пилото и имат способността да отделят восък.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Според това дето го пише по книгите,най много 4 години,но щом вдигнеш рамката на слънцето и тя прозира можеш да я използваш още!Най добре зимуват на пити преди бракуване,най много ризи са оставени в тях и задържат топлината!На нови пити не зимуват комфортно,така от наблюдения,може и да греша

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Да ама при мен почват да градят след 20 май.Джанките цъфтят 60 дена по рано.Затова първо слагам магазинна основа и ако е добре пускам голяма.Миналата година имаше повече рапица и градяха по -рано.Като премина рапицата градежа спря и имаше за брак.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Като премине рапицата и нямаш друга паша по-скоро е необходима да сипваш по малко сироп, за да имитираш приток на нектар и няма да имаш проблем с градежа.
    Знай, че захарния сироп не се слага само, за да увеличиш добива на мед(както изтъкват някои специалисти тук), а и за да имитираш паша и се множат пчелите.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от icofly Виж публикацията
    Според това дето го пише по книгите,най много 4 години,но щом вдигнеш рамката на слънцето и тя прозира можеш да я използваш още!Най добре зимуват на пити преди бракуване,най много ризи са оставени в тях и задържат топлината!На нови пити не зимуват комфортно,така от наблюдения,може и да греша
    Да прав си за зимуването.Питите ми са добре изградени ,но са стари.От две години ударно подменям ,но трудно насмогвам.Интересното е че едното ми изчезнало семейство е на изцяло нови рамки.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Като премине рапицата и нямаш друга паша по-скоро е необходима да сипваш по малко сироп, за да имитираш приток на нектар и няма да имаш проблем с градежа.
    До кориандъра друго няма.Храня веднаж седмично по една стандартна хранилка.Може там да е проблема.

Страница 9 от 17 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •