Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 327

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от viktoroti Виж публикацията
    Колеги, дайте съвет как е по-добре да лягат рамките в плодника и магазина на кошера, на лайсни или директно в/у дървото. Кошерите евентуално ще бъдат за подвижно пчеларство.
    Мненията сигурно ще бъдат най- малко две.Аз съм за лайсни.За подвижно, рамките трябва да са с уширители.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Мненията сигурно ще бъдат най- малко две.Аз съм за лайсни.За подвижно, рамките трябва да са с уширители.
    Ако "лайсните" са с улеии, където лягат рамките, пригодени за подвижно пчеларство, то рамките не е нужно да са с уширител.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Когато рамките са с уширител ,се допират долу -горе една трета от височината на рамката.Това дава необходимата стабилност при трантпорт.При лайсните с улеи не съм сигурен.Освен това аз никога няма да ги използвам ,защото не може да се плъзгат рамките напред-назад.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Когато рамките са с уширител ,се допират долу -горе една трета от височината на рамката.Това дава необходимата стабилност при трантпорт.При лайсните с улеи не съм сигурен.Освен това аз никога няма да ги използвам ,защото не може да се плъзгат рамките напред-назад.
    За плйзгането си абсолютно прав, изключително са неудобни, но иначе държат стабилно рамките при транспорт.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Браво!
    Няколко идеи:
    Плочката (за която се хваща оберфрезата) я направи да се регулира спрямо масата. Да можеш да направиш точно 90 градуса на фрезера към масата. Ако не се регулира, то от вибрациите се мести и дава отклонение след време.
    Врътката за повдигане на оберфрезата запушва мотора и така ще го прегрееш. Остави място да "диша" мотора и намери друго място за повдигане на оберфрезата.
    Много ще е неудобно да мериш над масата колко се показва фрезера, а да повдигаш отдолу. Можеш да вкопаеш един болт(шестограм със скрита глава и частична резба), хващаш го към дръзката на фрезата с планка или друг крепеж и слагаш гайка. Болтът никога няма да излезе над масата, а с въртенето му се вдига фрезата много бавно и точно.
    Аз си направих пробна хоризонтална маса за фреза специално за правенето на рамките. Плочката е от 6мм плътен поликарбонат. Работи идеално и сега ще я правя наново с по-добри материали, че да е вечна. Разглобена е, но мога да направя снимки на частите.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Браво!
    ...
    Аз си направих пробна хоризонтална маса за фреза специално за правенето на рамките. Плочката е от 6мм плътен поликарбонат. Работи идеално и сега ще я правя наново с по-добри материали, че да е вечна. Разглобена е, но мога да направя снимки на частите.
    Още ли не си направил снимките!?

Пчеличке, Дамяне, страхотни идеи. То аз и доста клипове съм изгледал по въпроса, но си е друго да видиш нещо направено на местна почва.
    Аз даже съм направил една комбинирана маса за монтаж на обърнати ръчен циркуляр и оберфреза, но даже не съм ги пробвал. За по-лесно повдигане на фрезата си купих от битпазара един стар ромбоиден крик за кола - хем плавно издига и спуска, хем "чупи" на 90 градуса посоките на въздействие.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    Ето тук спецовете показват какво са направили по въпроса. Само време и мерак да има

http://forum.napravisam.bg/forum/vie...89a6fd773beb41

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Още ли не си направил снимките!?

Пчеличке, Дамяне, страхотни идеи. То аз и доста клипове съм изгледал по въпроса, но си е друго да видиш нещо направено на местна почва.
    Аз даже съм направил една комбинирана маса за монтаж на обърнати ръчен циркуляр и оберфреза, но даже не съм ги пробвал. За по-лесно повдигане на фрезата си купих от битпазара един стар ромбоиден крик за кола - хем плавно издига и спуска, хем "чупи" на 90 градуса посоките на въздействие.
    Ако слушаш...ще показвам. Ей...много ми се карате днес
    Не съм слизал до другия апартамент, но по-късно ще сляза специално за снимките.
    Всичко е разглобено, но ще направя снимки на частите и после ако има нужда ще обяснявам.
    Механизмът за повдигането е много лесен:
    Цялата фреза се повдига от един болт шестограм. Болта е на самата маса и регулираш от самия плот на масата, а не се навеждаш под нея.
    Купуваш една скоба с гайка и я хващаш за дръжката на фрезата. Гайката на тази скоба да сочи нагоре.
    На гайката(заварената за скобата) навиваш макс 2-3см шпилка или стопорен винт, на другия край на шпилката навиваш удължена гайка и след нея болт шестограм със скрита глава.
    Болтът със скритата глава го вкопаваш в плота на масата и като го навиваш - фрезата се качва и слиза. Болта не се показва над масата и само се върти намясто, а всичко под масата се качва и слиза.
    Събрах толкова крепежи, че мога да си отворя магазин. Правя нещо друго сега и всичко е пред мен на бюрото. От снимките трябва да ти станат по-ясни крепежите, но ако нещо не е - питай.
    Общо имаш: 1бр скоба с гайка, 1бр. шпилка 2-3см(стопорен винт), 1бр удължена гайка, 1бр болт със скрита глава, 1бр шестограм-върток. Всичко 5-6лева максимум.

Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Потребител
    Регистриран
    27.10.2014
    Пчеларски район
    Югоизточен регион
    Благодаря, но нищо от показаното не е мое дело, аз само го използвам.
    Относно фрезата:
    -сглобката няма мърдане;
    -90градуса, се правят с единия линеал, има го на горните снимки;
    -трупчето за повдигане не засяга отворите за вентилация, иначе татето ще го преработва и той с крик:
    -Фрезера се показва точно колкото е дълъг фрезера,но вадиш 8мм, защото токова е "плочката"- ламиниран паркет. Но няма никакъв проблем , первазите ги правя с малки фрезери и си работи идеално.
    Масата има и още един линеал хоризонтален с два канала, но аз не го използвам и не съм го снимал.

По въпроса за китовете, намерих един гръцки, изрично търсих да пише за външна употреба, но е само бял цвят. Следващата серия мисля като ги изваря и изсуша тогава да ги мина с него.
    -

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •