Явно е мой ред да попиша малко.Преди да се захвана с подвижно доста тъпчах на едно место да не говорим ,че бях с ДБ и слушах всеки "песионер",как да работя с пчелите,а те гинеха и бягаха от кърлеж.После преди петнадесетина години се срещнах с Котларски и от тогава работя с ЛР.Нещата тръгнаха.Изградих база на стационара и започнах да се развивам .Взех първия фургон и доста пообикалях колеги за да видя какво са направили и как работят ,но всичките бяха с ДБ и на два реда .БЕШЕ СТРАШНО!По това време дори почти никой не работеше с ЛР в нашия район.Беше ясно ,че сам ще трябва да се оправям ,да вметна само ,че ходих и при Венер да гледам неговата техника на работа с ЛР .Целта която си бях поставил е да мога да обслужвам пчелите САМ ,без помоща на други хора ,дори и на жена ми,защото като гледах колегите с фургоните какво правеха ме набираше страх.То бе едно мачкане,едно псуване ,защото е неудобно от двата реда ,едно носене до медарната.
Затова направих и стая с всичко необходимо в нея за центрофугирането на меда-центрофуга,вана,разпечатва ща,мивка,ток,легло за почивка изобщо всичко ми е на една ръка за да нося по пита ,а не по корпус.Направих и пчелогонки ,но все още не съм ги използвувал -нямам време за тях.Мога да работя с една майка и с повече едновременно ако ми се наложи .Почти винаги имам резервни маки под ръка.
Направих първия фургон и бях много доволен от мен.В него разположих 18 бр 10ЛР ,2 бр 8ЛР и 2 бр.4ЛР ,така отговаряше разположението на фургона. От както го имам от тон не съм падал от него.Работех само с корпуси до 2007г.2006 беше страшно изкарах 82 тенекии и като награда получих отлепване на ретината ,та затов на другата година вкарах в обръщение и магазини.Работя с 3бр.ЛР корпуса +3бр магазини.Задължително работя с ХР. С магазините нещата поолекнаха , затова новия фургон го направих като избегнах някои неща от първия и в него вкарах 22бр. 8ЛР и 2 бр. 4ЛР. Отново със стая центрофуга и всичко останало ,само разпечатващата ми е една засега та я носа от фургон на фургон.При него изчистих много неща ,но за до година ще трябва да подготвя по още един корпус,че явно три са и малко на майката .
Разходите по изграждането наистина са много правил съм план-сметка за мен си,защото имам намерение да се развивам в тази насока още,но всичко се връща .
Тегля фургоните на 75 км . разходите на фургон досега бяха по150лв. в едната посока+35лв.ГО+45 лв.пътен лист и мн.др.
Надявам се да не съм Ви отекчил ,но аз така разбирам нещата .